A Magas-Atlasz keleti részénél, Tinerhir városkájától nem messze, a Torda és a Dades folyók egy szűk kanyont alakítottak ki, a hegyekben vezető útjuk utolsó, 40 kilométeres hosszában...

A Magas-Atlasz keleti részénél, Tinerhir városkájától nem messze, a Todra és a Dades folyók egy szűk kanyont alakítottak ki, a hegyekben vezető útjuk utolsó, 40 kilométeres hosszában. A Todra szurdok (vagy ahogyan még sokan ismerik, Todra Gorge) szurdokának leglátványosabb része Tinghirtől mindössze 15 kilométerre található.

Itt körülbelül 600 méter hosszan, a kanyon falai mindössze 10 méter széles járatot hagynak maguk között, ami igen ámulatba ejtő látványt nyújt a sok helyen közel 160 méter magas, meredek sziklafalakkal párosulva. Azt mondják, a falak minden napszakban más és más varázslatos színbe burkolóznak.

A szurdok aljánál valaha egy jéghideg vizű folyó kanyargott, mely végül hosszú idők munkája során kifaragta a sziklákat, azonban azóta már kiszáradt, és csak egy kis patak maradt belőle. Jól karbantartott, aszfaltozott út vezet el Tinerhirtől a szurdokig, és halad tovább azon túl, valamint a kanyon gyalogosan is könnyedén megközelíthető. Sok helyen van lehetőségünk megállni és fényképeket készíteni.

A robosztus sziklák oldalában számos sziklamászásra alkalmas felületet is találhatunk, az éjszakát pedig akár, a szurdokban, a helyiek által létrehozott kis menedékházakban is eltölthetjük.