Az olaszországi Lombardia székhelye, Milánó az ország pénzügyi és divatközpontja. E hatalmas, fejlett metropolisz azonban ragyogó múltjáról sem feledkezik meg. Számtalan világhírű márka otthona, akár a Prada, Armani, vagy éppen a Versace, s boltjai közel annyi látogatót vonzanak, mint a több száz éves kulturális értékei...

Az olaszországi Lombardia székhelye, Milánó az ország pénzügyi és divatközpontja. E hatalmas, fejlett metropolisz azonban ragyogó múltjáról sem feledkezik meg. Számtalan világhírű márka otthona, akár a Prada, Armani, vagy éppen a Versace, s boltjai közel annyi látogatót vonzanak, mint a több száz éves kulturális értékei. Olyan felbecsülhetetlen kincseivel, mint a Milánói dóm, a La Scala, vagy Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája, nem csoda, hogy Milánó Olaszország harmadik leglátogatottabb városa Róma és Velence után.

 

 

Piazza Mercanti

A Piazza Mercanti már a középkor óta hivatali központként létezett, s így nyerhetünk egy kis bepillantást Milánó múltjába, ha a régi épületek között sétálunk. A tér ma már kisebb, hiszen a XIII. századi Broletto Nuovo valaha a tér közepén állt, ma viszont annak északkeleti határát adja. De természetesen az épületek szinte ugyanúgy néznek ki, mint évszázadokkal ezelőtt. Érdemes egy pár pillantást vetni a fekete-fehér színű márvánnyal díszített Loggia degli Osii-ra, melynek különlegessége, hogy két loggiasor helyezkedik el egymás felett. Decemberben az egész tér karácsonyi hangulatot ölt, nagyon szép vásárt szoktak itt is rendezni.

Palazzo di Brera

Napóleonnak köszönhetően, aki a XVIII. század folyamán lefoglalta a legszebb itáliai remekműveket, majd pedig Milánóban gyűjtötte őket össze, a Pinacoteca di Brera világszínvonalú múzeummá nőtte ki magát, ahol elképesztő festmények várják az érdeklődőket. A több mint 40 teremben helyet kapó gyűjtemény az Accademia di Belle Arti művészeti iskola emeletén található, melyet még Mária Terézia alapított 1776-ban. Nagy itáliai művészek festményeit is megtalálhatjuk itt, mint Raphael, Tintoretto, Veronese és Caravaggio, vagy ha más európai nemzetek nagyjait keressük, akkor Rembrandt, van Dyck és Goya művei közül is láthatunk néhányat.

Sant’Ambrogio-bazilika

A Basilica di Sant'Ambrogio alapítójáról lett elnevezve, Milánó IV. századi püspökéről, illetve a város védőszentjétől. Bár az eredeti építményből csak kevés maradt meg, a XI. századból sok mesélnivalót őrzött meg. Kincset érő értékeit képezi az aranyoltár, a márványszószék és az átrium, melyet olyan oszlopok szegélyeznek, melyek fatörzsekre hasonlítanak. Található a jobb oldali hajóban egy kis kápolna, a Sacello di San Vittore in Ciel d’Oro, melyet V. századi mozaik díszít.

Navigli Lombardi

A milánói Navigli, azaz „csatornák” története a XII. században kezdődött, mikor öntözés céljából kialakították. Majd az 1300-as években bővítésen esett át, hogy az áruszállításban is hasznát tudják venni, s egészen a XIX. századig erre használták. Ma pedig részt vehetünk egy ötvenöt perces hajóúton, mely a megmaradt Navigli Lombardin visz minket végig. Ezek a hajók Darsena kikötőjéből indulnak, mely nagy történelmi jelentőséggel bír. A csatornán hajókázva visszacseppenhetünk a múltba, illetve remek lehetőség arra, hogy megismerkedjük a Navigli mentén húzódó környékkel.

La Scala

Milánó egyik legismertebb látványossága, a La Scala, a világhírű operaház, mely hírnevét első előadásának, Antonio Salieri L’Europa Riconosciutájának köszönheti, melyet 1778-ban adtak elő. A Giuseppe Piermarini tervezte neoklasszikus, vörös-arany épület elképesztő akusztikájáról is ismert, mely az énekesek valódi képességét tárja fel, s így igazi élményben lehet része a nézőknek.