A Mehrangarh-erőd Jodhpurban található, Rádzsasztán államában. A hatalmas erődítmény egy magas hegytetőn áll a város felett. Falai 36 méter magasak és 21 méter szélesek. Ám a vastag falakon belül csinos kertecskéket láthatunk...

A Mehrangarh-erőd Jodhpurban található, Rádzsasztán államában. A hatalmas erődítmény egy magas hegytetőn áll a város felett. Falai 36 méter magasak és 21 méter szélesek. Ám a vastag falakon belül csinos kertecskéket láthatunk.. A szinte függőleges sziklákon végigtekintve a legyőzhetetlen erőd nagyon különleges része a tájnak, legfőképp éjjel, mikor sárga fényben fürdik.

Az erődöt nem kevesebb, mint hét hatalmas kapu őrzi. Az első kapu a „Győzelem kapuja”, melyet Maharaja Man Singh emelt, emlékül a Jaipur és Bikaner hadak felett aratott győzelmükért. A Fattehpol, melynek neve szintén győzelmet jelent, Maharaja Ajit Singhnek köszönhető, ő ugyanis a mogulok elleni küzdelmükről szeretett volna megemlékezni. A kapukon lévő pálmakarcolatok 15 jodhpuri királyné alkotásai, melyek ma igen nagy népszerűségnek örvendenek.

A kapukon belépve lélegzetelállító kép tárul elénk. A hatalmas belső udvaron kaptak helyet azok a fényűző apartmanok, melyeket öt évszázadon át építettek. Az elképesztő paloták múzeumként látogathatók: A Moti Mahalnak („Gyöngyök palotájának”) lyuggatott ablakvédői, mintha csipkéből lennének, a trónszékre tekintenek. A Jhanki Mahal („Pillantások palotája”) volt az a hely, ahonnan a királyi hölgyek nézték a hivatalos történéseket az udvarban. A Darbar Takhat, azaz trónszoba őrzi a különleges nyolcszögletű trónt. A Rang Mahal, avagy a Színek palotája pedig az a hely volt, ahol a maharadzsa a feleségeivel Holit játszott. Érdemes még megemlíteni ezeken kívül a Sheesh Mahalt, a Phool Mahalt, az Umaid Vilast és a Maan Vilast. 

Az összes, különféle épület múzeumként várja a látogatókat, ahol nagyon szép állapotban tartott hangszereket, palankinokat, bútorokat és ágyúkat lehet megtekinteni. A Mehrangarh-erődöt a XV. században építette Rao Jodha, mikor székhelyét áthelyezte a közeli Mandore-ból Jodhpurba.

Az erőd első alapkövét maga Rao Jodha tette le egy sziklás hegytetőn, nem messze Mandore-tól. Ezt a hegyet Bhaurcheeria néven, a Madarak hegyeként illetik. A legenda szerint, ahhoz hogy megépíthesse az erődöt, el kellett onnan űznie a hegy egyetlen remetéjét, Cheeria Nathjit, a madarak urát. Cheeria Nathji ezt nem hagyta annyiban, és átkot szórt Rao Jodhára. Jodhának sikerült egy kicsit csillapítania a remete dühét, és épített neki egy házat és egy templomot az erődben, nagyon közel ahhoz a barlanghoz, ahol meditálni szokott.

Később Jodha egy nagyon különleges és merész vállalkozásra készült, hogy megnézze, az új hely valóban kegyesnek bizonyul: élve eltemetett egy férfit. Ezt a férfit Rajiya Bambinak hívták, és megígérte neki, hogy cserébe a családjának gondját viseli majd a Rathor-dinasztia. Az ígéretét betartotta, és Raliya leszármazottjai valóban Raj Baghban élnek, Raliya kertjében, ugyanis Jodha rájuk hagyta birtokát.