Pushkar városa különösen fontos szerepet tölt be hinduk életében. A legenda szerint ugyanis tava, Brahma kezei közül kihulló virágszirmokból keletkezett...

Pushkar városa különösen fontos szerepet tölt be hinduk életében. A legenda szerint ugyanis tava, Brahma kezei közül kihulló virágszirmokból keletkezett. Minden évben zarándokok milliói gyülekeznek a városban, hogy Kárttik havában megmártózzanak a szent tóban. A víznek az Isteni teremtés révén a hinduk a lelket minden bűntől megtisztító erőt tulajdonítanak. 

A város nyugodt napjait az október-november környékén megrendezett híres Tevevásár pezsdíti fel. A szomszédos Thar sivatagból a nomád törzsek legszebb tevéiket hozzák a város szélén rendezett vásárra.

Az élet már évtizedek óta a megszokott kerékvágásban folydogál a városban. A fent említett két jelentős eseményen kívül a vidéki India nyugodtsága jellemzi Brahma városát. 

A kedvenc eseményünk az esti rituális imádkozás (night puja), amikor a szent tó kicsit elcsöndesül és a zajokat a hindu mantrák váltják föl. A nyugalom ilyenkor tapintható a tó körül. A nyüzsgő forgatag hirtelen megszűnik és mindenki befelé fordul pár mantra erejéig. 

Az utcákon sétálva csupa kedves és mosolygós emberrel találkoztunk. Bőszen invitáltak rozoga boltjaikba vagy egy könnyű kis street foodra. Ez a fajta őszinte kedvesség, mely nem feltétlen jellemző India nagyobb városaira tette még emlékezetesebbé a pushkári látogatásunk.