A német főváros gazdag múltja és kulturális értékei mindig is vonzották a turistákat. A II. világháború és a hidegháború okozta szörnyűségeket kiheverve ismét nyüzgő várossá nőhette ki magát, s mind kultúrában, mind építészetben...

A német főváros gazdag múltja és kulturális értékei mindig is vonzották a turistákat. A II. világháború és a hidegháború okozta szörnyűségeket kiheverve ismét nyüzsgő várossá nőhette ki magát, s mind kultúrában, mind építészetben szép emlékeket őriz. Összegyűjtöttünk néhányat Berlin legkülönlegesebb látványosságaiból, melyeket végignézve megismerkedhetünk a város múltjával és jelenével.

 

Múzeum-sziget

Öt múzeumot foglal magába a sziget, mely a Spree és a Kupfergraben folyók közt helyeződik. Berlin nagyon sok épületéhez hasonlóan a múzeumok is nagy károkat szenvedtek a második világháború során, de ma már szerencsére nyitva tartanak. Az Altes Museumban ókori görög és római műalkotásokat tekinthetünk meg, míg az Alte Nationalgalerie Németország legnagyobb festmény- és szoborgyűjteményét őrzi a XIX. századból. A Neues Museum történelem előtti darabokat állít ki, az egyiptomi művészet kincseit, beleértve Nofertiti királyné mellszobrát is. A Pergamon Museumban más görög, illetve babilóniai antikvitásokat láthatunk. Itt kapott helyet Babilon egyik városkapuja, az Istár-kapu, valamint a Pergamon-oltár. Végül a Bode Museumban rengeteg szobrot, érmegyűjteményt és számtalan festményt tekinthetünk meg.

East Side Gallery

Az East Side Gallery a berlini fal leghosszabb egybefüggő maradványa. Gyakran a szabadság emlékművének tekintik, s a világ minden tájáról érkező művészeknek a festményei láthatók rajta. A műalkotások 1990 óta kerülnek fel a falra, mely mutatja az idő változását a berlini fal ledöntése után. A falat különböző szerkezetek hozzáépítésével tartják épen, mivel a környezeti viszonyok és sajnos a vandalizmus is hozzájárul a roncsolásához.

Holokauszt-emlékmű

A Brandenburgi kapu közelében felépített Holokauszt-emlékművel adták meg a tiszteletet azoknak a zsidóknak, akiket Hitler kivégeztetett. Ez egy mai modern egyszerűséggel megtervezett alkotás, ahol 2711 betontábla van elrendezve hullámmintázatban mintegy 19073 m²-en. Minden betontömb egyedi, s magasságuk a néhány centistől az ötméteresig változik. A táblák közti ösvények szintén hullámoznak, melyek az instabilitást és a bizonytalanságot jelképezik. Nincs konkrét útvonal kijelölve, a látogatók akármerre indulva bejárhatják a békés, csendes kövek tömegét. Az emlékmű bejáratánál van egy információs központ, ahol a nácik által elítélt emberek személyes történeteibe kaphatunk betekintést.

Reichstag

A Reichstag a német parlament, a törvényhozás székhelye, és természetesen egy gyönyörű történelmi épület. 1933-ban tűz, illetve 1945-ben a berlini csata során légitámadás érte, ami súlyos károkat okozott benne. A Reichstagot addig nem is hozták rendbe teljesen, míg a berlini falat le nem bontották, illetve az újraegyesítés meg nem történt. Néhány történelmi sebhelyet meghagytak rajta, mint például a szovjet katonák által felvitt graffitit, hogy ezzel tisztelegjenek az épület nehéz múltja előtt. Az eredeti épület tervezésében nem csak egy ember vett részt, így a különféle stílusok keveredtek benne, mely akkor nagyon vitatott volt, ám mára turisták ezrei érkeznek a megcsodálására. Legkülönlegesebb része az üvegkupola, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk, oda mindenképpen érdemes felmenni.

Brandenburgi kapu

A Brandenburgi kapu Berlin egyetlen megmaradt városkapuja, melyet még az 1700-as években emeltek. A kapu Berlin nyugati felében található, és az Unter den Linden bejáratát képezi. A berlini fal egyik átjárójaként is használták, így a kapu a Németország felosztása elleni tüntetések helyszíne volt, valamint a fal 1989-es ledöntését is itt ünnepelték. A kapu többször is megsérült a Második világháború folyamán, majd a 2000-es években átfogó renováláson ment keresztül. Így mára teljesen rendbe hozták, s nemcsak a környék zűrös történelmének, hanem Kelet- és Nyugat-Berlin újraegyesülésének is a szimbóluma maradt.