Thaiföld Khao Sam Roi Yot Nemzeti Parkjának szívében, mintegy 300 kilométerre Bangkoktól délre található a Phraya Nakhon barlang...

Thaiföld Khao Sam Roi Yot Nemzeti Parkjának szívében, mintegy 300 kilométerre Bangkoktól délre található a Phraya Nakhon barlang, az ország egyik legcsodálatosabb és egyben legtöbbet fényképezett természeti látványossága.

Nem véletlen, hiszen nem csak egy egyszerű barlangról van szó. A Phraya Nakhon belsejében ugyanis, egy, az 1890-es években Chulalongkorn (vagy V. Ráma) király által építtetett pavilon áll. A király a barlangban tett látogatásakor beleszeretett a hely szépségébe, csakugyan, mint később Prajadhipok (VII. Ráma) király, illetve a jelenlegi uralkodó, Bhumibol Adulyadej (IX. Ráma) király is.

A pavilon fő rekeszén V. Ráma király, míg a falán VII. Ráma király aláírása látható. Gyalogosan a Laem Sala parton keresztül érhetjük el a parkból. A hegynek felfelé vezető út meredek és egyenetlen. A célunkig tartó út során, mintegy 430 métert szintet kell megtennünk, azonban számos helyen találhatunk pihenőhelyeket, ahol egy kicsit feltöltődhetünk és élvezhetjük a tengerre néző panorámát a hegytetőről.

A barlangot tulajdonképpen két víznyelő alkotja, amelyek teteje nyitott, így a napfény könnyedén bevilágíthatja az egész belső teret. Reggel érdemes ide ellátogatnunk, hiszen ilyenkor a legszebbek a fények. Nevét Nakhon Si Thammarat városállamának uralkodójától kapta, aki több mint 200 évvel ezelőtt, véletlenül fedezte fel a barlangot, amikor egy vihar a hajóját partra kényszerítette.