A vörös-dombon (Marpo Ri), mintegy 130 méterrel a Lhasa-völgy felett található a Potala Palota (Buddha–hegye), amely további 170 méter magasan emelkedik ki környezetéből, és ezzel a leghatalmasabb épületegyüttes egész Tibetben. A VII. századtól a Dalai Láma téli rezidenciájaként szolgáló Potala Palota...

A vörös-dombon ( Marpo Ri ), mintegy 130 méterrel a  Lhasa-völgy felett található a Potala Palota (Buddha–hegye), amely további 170 méter magasan emelkedik ki környezetéből, és ezzel a leghatalmasabb épületegyüttes egész Tibetben.

A VII. századtól a Dalai Láma téli rezidenciájaként szolgáló Potala Palota a tibeti buddhizmus szimbóluma és a Dalai Láma hagyományos Központi Tibeti Adminisztrációjában betöltött szerepét is jelképezi.

A jelenlegi épületegyüttes építése 1645-ben kezdődött az 5. Dalai Láma uralkodása alatt és 1648-ra a „ Potrang Karpo” vagy más néven a Fehér Palota elkészült.

A „Potrang Marpo”-t vagy más néven a Vörös Palotát 1691. és 1694. között építették hozzá az épületegyütteshez. A Potala Palota a mindenkori Dalai Láma rezidenciájaként maradt fenn egészen addig, amíg a 14. Dalai Láma kényszerűségből - az 1959-es kínai invázió miatt el kényszerült hagyni a palotát - Indiába menekült.  Jelenleg a palota múzeumként működik.

A Fehér Palotában található a fő ceremónia terem (keleti csarnoknak nevezett trónterem) a Dalai Láma trónjával, míg a lakosztály és a kihallgatási termek a legfelsőbb szinteken tekinthetőek meg. A palota 698 freskót, majdnem 10000 festett tekercset, számos szobrot valamint fontos történelmi dokumentumok hatalmas gyűjteményét őrzi. A domb nyugati és magasabb lejtőin a Vörös Palotában az egykori Dalai Lámák arany temetkezési sztúpái találhatóak.