Rjukan egy kisváros Norvégiában, mely egy mély völgyben fekszik a Gausatoppen hegy lábánál. A meredek hegyoldalak szeptembertől márciusig teljesen beárnyékolják a várost, s így 3400 fős lakossága fél éven át sötétségben élne.

Rjukan egy kisváros Norvégiában, mely egy mély völgyben fekszik a Gausatoppen hegy lábánál. A meredek hegyoldalak szeptembertől márciusig teljesen beárnyékolják a várost, s így 3400 fős lakossága fél éven át sötétségben élne. 

De 2013 óta a lakosság egy aprócska fényfoltban fürdőzhet, mely a főtérre vetül. Ezt a napfényt három gigantikus méretű tükör hozza le, mely 450 méterrel a főtér felett lett felállítva. A Solspeil nevet viselő tükrök a főtéren egy 600 négyzetméteres területet képesek megvilágítani. Számítógépes vezérléssel vannak ellátva, így tökéletesen képesek a nap mozgását követni. Minden tíz másodpercben elmozdulnak, s így gyakorlatilag egész nap kaphat fényt a város.

Rjukan megvilágításának ötlete már 100 évvel ezelőtt megszületett, mikor a városalapító Sam Eyde egy trágyaüzemet hozott itt létre. Azért ezt a helyet választotta, mert a közelben zúdult alá egy 104 méteres vízesés, mely elegendő energiát termelt a gyár működtetéséhez és a város éltetéséhez. 

A gyár és maga Rjukan megalapítása hatalmas összegeket emésztett volna fel. De Eyde nem is tudta volna megvalósítani terveit, hisz a technológia ott még nem tartott. Ehelyett a cégével építtettek egy gondolát 1928-ban, melyet a lakosok egy kis összegért használatba vehettek, s felvitte őket 500 méter magasra, a napsütötte területekre. A gondola a Krossobanen nevet kapta, és a mai napig üzemel, emberek ezreit viszi fel a hegyekbe minden évben. 

A megvilágításról szóló tervet Martin Andersen, művész és helyi lakos, 2005-ben átdolgozta. Andersen tudomást szerzett egy olyan arizóniai stadionról, mely félig fedett volt, s pici tükrökkel tökéletesen megoldották a fű növekedését. Azt is megtanulta, hogy kell a heliosztátot alkalmazni gőzturbinákhoz, a koncentrált napsugarakkal történő melegítéshez. A következő évben egy olasz város, Viganella sikeresen telepített hasonló tükröket a város megvilágításához. Viganella Rjukanhoz hasonlóan mély völgyben terül el, így ha ott meg lehetett valósítani, Norvégiában is sikerrel járhatnak. 

Andersennek sikerült meggyőznie a városházát, hogy finanszírozzák projektjét. Szakértőkkel vette fel a kapcsolatot, és ellátogatott Viginellába is. Végül a közös beruházással és saját szponzoraival - akik közül a legnagyobb támogatást Norsk Hydro adta – a Sam Eyde alapította cég nevén Andersennek sikerült 5 millió norvég koronát (180 millió forintot) összegyűjtenie a projekt megvalósításához.