A több mint ezer meseszép szigetet felsorakoztató és mélyen tagolt, közel hatezer kilométeres partvonallal rendelkező Horvátország számtalan gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet. Az ország függetlenedése...

A több mint ezer meseszép szigetet felsorakoztató és mélyen tagolt, közel hatezer kilométeres partvonallal rendelkező Horvátország számtalan gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet. Az ország függetlenedése, valamint az Európai Unió-hoz történt csatlakozása óta sokkal könnyebben megközelíthetőek a tengerpartjai, így népszerűsége is nőtt. Arra azonban figyelnünk kell, hogy viszonylag ritkák a szép homokos strandok, legtöbbjük kaviccsal borított. Az Adriai-tenger tiszta, kék vize és a sziklás partok által alkotott lenyűgöző kilátás vonzzák a nyaralni vágyókat Horvátországba. Íme néhány, a legszebb tengerpartok - első rész - közül.

 

 

Queen’s Beach

Queen’s Beach az észak dalmát Nin városának közelében található. Mivel a homokos partszakaszok igen ritkának számítanak Horvátországban, nem csoda, hogy a Queen’s Beach puha homokos partjával igen nagy népszerűségnek örvend. Másik vonzerejét a sekély területein található peloid iszapnak köszönheti, amit a fájó ízületek gyógyítására használnak. A szinte mindig fújó szél miatt a szörfösök is gyakran látogatják vizeit.

Sveti Ivan

Sveti Ivan Cres szigetének leghíresebb strandjával büszkélkedhet. A festői Lubenice, az ősi, szinte teljes mértékben kőből épült erődváros lábainál található. A szárazföldről csak gyalogosan közelíthető meg, a turistákat piros nyilak irányítják a hófehér kavicsos partig. Vize kristálytiszta, fürdőzésre kitűnően alkalmas.

Punta Rata

Brela kisvárosától alig 14 kilométerre északra, Makarska tengerpartja felé találhatjuk meg Punta Rata tengerpartját. A festői szépségű partot olíva ligetek és fügefák szegélyezik. Sportlétesítmények és egy gyönyörű, kávézókkal és vendéglőkkel tarkított sétány várja az ide látogatókat.

Rajska Plaza

Rab szigetén, Lopar üdülőfalvának közelében található Rajska Plaza, vagy ahogy még sokan ismerhetik, a Paradise Beach. Habár Rab szigetén elsősorban nudista strandokat találhatunk, Rajska Plaza ideális családi üdülőhely. Egyike a homokos horvát partoknak. Vize sekély, nyugodt, így a gyerekek is bátran élvezhetik a kék tengert.

Zlatni Rat

Brac szigetének legismertebb vonzereje kétség kívül Zlatni Rat. Az egyedülálló alakú partot kristálytiszta kék tenger veszi körül. A strandolni vágyókat szinte bármerre is nézzenek, a gyönyörű tenger és a fehér kavicsos part képeslapra illő látványa fogadja. Római kori romok kandikálnak ki a zöld fák ligetei közül, velük szemben pedig a Vidova csúcsa magasodik.