Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái, katedrálisai, és a régi bazárjai...

Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái, katedrálisai, és a régi bazárjai által mégis hű maradt történelméhez. Kelet és a Nyugat között állva, Törökország legnagyobb városa az intrika és bűvölet kisugárzását kínálja, mely vonzóvá teszi minden látogató számára. Az alábbiakban Isztambul - első rész - legnépszerűbb turisztikai látnivalóit tekintjük át:

 

 

Szulejmán-mecset

A látogatók szerint a Szulejmán-mecset szépséget és nyugalmat áraszt, spiritualitás élményét nyújtva. A mecset Isztambul „harmadik dombján” található, építését 1550-ben Szulejmán szultán rendelte el. A mecset kiválóan ötvözi a csodálatos iszlám és a bizánci építészet stílusait. A mecset nagymértékben sérült az évek során, főként az I. világháború alatt, amikor fegyverraktárnak használták és tűz ütött ki. A 20. század közepén állították helyre. Építése idején, a kupolája a legmagasabb volt az Oszmán Birodalomban.

A Nagy Bazár

Azoknak az utazóknak, akik imádnak vásárolni, nem szabad kihagyni az 5000 üzletből álló Nagy Bazárt, mely az egyik legnagyobb fedett piac a világon. Több mint negyedmillió látogató érkezik naponta, a bazárokban ékszerek, repülő- és nem repülő szőnyegek, fűszerek, régiségek és kézzel festett kerámiák is kaphatóak. A bazárt 1461-ben alapították, és ma is otthont ad két mecsetnek, négy szökőkútnak, két gőzfürdőnek és szaunának, valamint a Cevahir Bedestennek, ahol hagyományosan a legritkább és legértékesebb darabokat lehet megtalálni. Itt a vásárlók rálelhetnek régi érmékre, ékszerekre, értékes drágakövekre, intarziás fegyverekre és antik bútorokra.

Topkapi palota

A Topkapi palota kihagyhatatlan látnivalója Isztambulnak, mely egyesíti a történelem és a lenyűgöző táj élményét, melyre nem lehet elég időt szánni. Az Oszmán Birodalom gazdag történelme nyomán a Topkapi Palotát öt kilométer kőfal és 27 torony veszi körül. Topkapi - melynek történelme a 15. századig nyúlik vissza - egy dombon helyezkedik el, ami a Márvány-tengerre, a Boszporuszra és az Aranyszarvra néz. Egykor ez volt az Oszmán Birodalom szultánjainak és a török kormánynak a hivatalos székhelye, de ma már múzeumként funkcionál, amely ma is a legnagyobb és legrégebbi palota a világon. A látogatók bepillantást nyerhetnek a hárem szállására, a kormány munkahelyeire, a szultánok régi fegyvereinek gyűjteményébe, a palota konyhájában található hatalmas porcelán kollekcióra, és a kincstár ékszer-, valamint óra gyűjteményére.

Kék mecset

A Kék mecset a 17. század elején épült, ma is aktív imaházként működik. Ez a látogatók számára azt jelenti, hogy gondosan kell a mecset látogatását időzíteni, mert a mecset zárva van a turisták előtt a muszlimok napi öt imája alatt. Minden látogatónak le kell venni a cipőjét és a nőknek el kell takarniuk a hajukat. Azonban ez nem nagy áldozat, hogy megtekinthessük a felbecsülhetetlen értékű kincseket, többek között a 20.000 kerámialapból álló, különböző tulipán mintákat és a 200 ólomüveg ablakot, melyek mindegyikén bonyolult minták láthatóak. A mecsetet Ahmet szultán építette, és a nevét azokról a kék csempékről kapta, melyekkel a belső falait borították.

Hagia Szophia

A Hagia Szophia valaha egy imaházként funkcionált, mely az évszázadok során több vallást is kiszolgált. Először görög keleti ortodox bazilika volt, mely 537-es építésekor otthont adott a konstantinápolyi patriarkának. A 12. században, majdnem hat évtizedig római katolikus templom volt. 1453-ban mecset lett, és bezárásáig, 1931-ig az is maradt. 1935-ben, mint múzeum nyitotta meg újra kapuit. Egy időben, ez volt a legnagyobb katedrális a világon, és ez szolgáltatta az ihletet más mecsetekhez, köztük a Kék Mecsethez is, mely nagyszerű példája a bizánci építészetnek. A különböző vallási jeleneteket ábrázoló mozaikjai a legismertebbek.