A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. A város a helyi Hollókő: olyan állapotban maradtak fent az épületei, ahogy annak idején megépítették őket...

A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. A város a helyi Hollókő: olyan állapotban maradtak fent az épületei, ahogy annak idején megépítették őket.

Ha horvátországi nyaralásunkat nemcsak a tengerparton szeretnénk eltölteni és valami különlegesebbre vágyunk, mint a gyönyörű horvát tengerparti városok, akkor lehet megfelelő alternatíva a Neretva folyó partján található Pocitelj városa.

A természetes katlanban fekvő város alapításának időpontja ismeretlen, 15. századi okiratokban már említik mint erődített települést, de valószínűleg sokkal régebb óta lakott. Stratégiai fontosságú védelmi központtá az oszmán hódítás után, 1463-ban vált. A város 1465-ben Mátyás király birtokába került és elkezdődött a városfalak és a védművek megerősítése. Sajnos 1471 késő nyarán, az összes erőfeszítés ellenére, a város török kézre került.

A törökök lassanként keleties jellegű várost alakítottak ki, fürdőt (hamam), mecsetet és egyéb épületeket emeltek. A későbbi évszázadokban jelentősége egyre csökkent, a népessége megfogyatkozott. Manapság még mindig lakott település, leginkább kézművesek lakják, akik a falu utcácskáin árulják portékájukat.

PociteljMosztartól 30 km-re délre, az M-17-es úton, Makarskától 90 km-re délkeletre található a Neretva folyó partján. Fekvése a természetes karsztamfiteátrumnak köszönhetően egyedülálló. Érdemes a kis utcákon barangolnunk és felmenni az északi és a déli oldalon álló tornyokba is a kilátás miatt. Az alattunk kanyargó Neretva pedig gyönyörű hátteret ad az ódon városkának.