Izland számtalan misztikus tájat tartogat az ide látogató turistáknak. Az egyik legérdekesebb látnivaló a szigeten a Gullfoss avagy Arany-vízesés, mely a Hvita folyó által vájt kanyonban található délnyugat Izlandodon...

Izland számtalan misztikus tájat tartogat az ide látogató turistáknak. Az egyik legérdekesebb látnivaló a szigeten a Gullfoss avagy Arany-vízesés, mely a Hvita folyó által vájt kanyonban található délnyugat Izlandodon. Mágnesként vonzza az ide látogató turistákat egyes felmérések szerint a sziget leglátogatottabb nevezetessége. A széles Hvita folyó körülbelül 1 kilométerre a vízeséstől élesen balra kanyarodik, hogy megérkezzen egy három lépcsőből álló mederszakaszra.


Ezek után hirtelen két lépcsőfoknyit zuhan alá egy hasadékba, mely 32 méter mély. A hasadék mintegy 20 méter széles és picivel több mint 2 kilométer hosszú,amely a folyótól jobbra található. Távolról így úgy tűnhet, mintha a hatalmas folyó csak úgy eltűnne a földbe.


A látványra a koronát a vízesés fölött gyakran átívelő szivárvány helyezi föl. A terület igen buja: kis áfonyacserjék, gyapjas fűzfák és rengeteg zuzmó tarkítja a tájat. A helyiek évekig gondolkoztak azon, hogy ezt a rengeteg vízenergiát hasznosítsák, de végül győzött a józan ész és az erőmű helyett, természetvédelmi területté nyilvánították.