Sivatag, homokdűnék, gyógyfürdők és különleges, egyedi atmoszféra. Észak-Afrika legkisebb országát talán ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni...

Sivatag, homokdűnék, gyógyfürdők és különleges, egyedi atmoszféra. Észak-Afrika legkisebb országát talán ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni. A varázslatos hegyi oázisok, a tenger és a városok egyedi hangulata egyre több embert vonz Tunéziába. Nem véletlenül, hiszen valóban egy csodálatos országról beszélhetünk, melyet legalább egyszer látni kell. Összegyűjtöttünk tehát néhány figyelemre méltó úti célt:

Tunisz-i Medina

Az ország fővárosának legszebb része vitathatatlanul a régi, arab, fallal körülvett város, a világörökség részét képező Medina. Az arab építészet szépsége és az élénk, színes, vibráló bazárok hangulata szinte minden ide látogatót rabul ejtenek. Mámorító, izgalmas világba csöppenhetünk, mely a 12-16. század gazdag korszakát idézi.

Chebika

A Djebel el Negueb hegy lábainál található város Tunézia egyik legszebb kirándulóhelyének számít. Az éden-szerű oázis gyönyörű vízeséseknek, különböző barlangoknak és pompás datolyapálmáknak ad otthont. Sziklás mély hasadékai drámai látványt nyújtanak, nem csoda tehát, hogy nagy népszerűségnek örvend a turisták körében.

Hammamet

Az egykor „csak” citrom-ligetekkel körbevett szerény halászfalu mára egy virágzó üdülővárossá nőtte ki magát, mely rengeteg szállodával várja látogatóit. Tunézia egyik legkedveltebb turisztikai célpontja nem csak az all inclusive szállodáinak, hanem pompás strandjainak és a szinte minden vízi sport számára tökéletes meleg vizeinek köszönheti vonzerejét. Hammamet gyönyörű történelmi városkájának keskeny sikátorai, vonzó Medinája és a 12. századi Kasbah-ja is sok embert csalogatnak a városba.

Sidi Bou Said

A meredek szikla tetején megbújó Sidi Bou Said-ból felejthetetlen kilátás nyílik a Földközi-tengerre, így nem csoda, hogy Tunézia egyik legszebb városaként tartják számon. Gyönyörű, hagyományos, fehérre meszelt házikók és azok vibrálóan kék ablakainak és kapuinak kontrasztja, a divatos butikok és hotelek bohém hangulattal árasztják el a szűk, macskaköves utcákat. Sok virág és még több lépcső, hangulatos kertek és egyedi atmoszféra jellemzik, mely rendkívül sokakat vonz. Karthágó római kori romjai a közelben találhatóak, érdemes egy kisebb kirándulással megtekinteni őket majd egy finom kávé mellett gyönyörködni a tengerre nyíló kilátásban.

Szahara

A világ legnagyobb sivatagát úgy hisszük, egyetlen látogató sem hagyhatja ki. Akár terepjáróval akár teveháton indulunk útnak, biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk. A kalandvágyók akár egy éjszakát is eltölthetnek itt egy hagyományos sátorban. Ne hagyjuk ki Neftát, Tunézia legszebb homokdűnéit és a Chott el Jerid hatalmas sós tavat sem.

Matmata & Ksour

A filmrajongók azonnal felismerhetik Matmata érdekes barlangházait. George Lucas rendezőnek, mikor idelátogatott nagyon megtetszettek az érdekes házak, így felhasználta azokat a Star Wars filmekhez. Ez egy egyedülállóan gyönyörű hely, melynek érdekes építészeti stílusa az erődített berber településből ered és annyira szokatlan, hogy szinte már más-világi.

Sousse

A tengerparton fekvő, egykori katonai kikötőt sokan ismerik gyönyörű homokos strandjairól, valamint UNESCO Világörökség státuszáról. A nyüzsgő turisztikai célpont, mely gyönyörűen megőrződött, szép példája az iszlám első századaiból származó városoknak. Érdemes megcsodálnunk a kiemelkedő arab-muszlim és a mediterrán építészet szépségeit, beleértve a bástyákat, a Ftata mecsetet, egy Ribatot és egy Medinát, mely otthont ad a város Nagy Mecsetének is.

Tamerza

Az ország legnagyobb hegyi oázisa igen népszerű kirándulóhely. A hegyek északi részénél fekszik, sós tavak, vízesések és mély szakadékok tarkítják.
Régi városát lakói az 1962-es árvíz után végleg elhagyták, emiatt azóta is hátborzongatóan csendes a környéke. Ha itt járunk, kalandozzunk át a szomszédos Midesbe, egy másik oázisba mely egy rendkívül látványos kanyonnak ad otthont.

Kairouan

Kairouan fontos, szent városa szintén a Világörökség részét képezi. A 670-ben alapított hely ma is gazdag építészeti örökségekkel büszkélkedhet. Vonzó Medinája és élénk bazárjai mindenkit lenyűgöznek, csak úgy, mint az Okba Nagy Mecset, mely egyike Tunézia legnagyobb és legrégibb mecseteinek vagy a 9. századi Három Kapu Mecset.

Cap Bon

A félsziget, mely az ország észak-keleti csücskében fekszik annyira csábító, hogy gyakran csak „Tunézia kertje”-ként emlegetik. Népszerű üdülőhely, hiszen rengeteg napsütötte stranddal rendelkezik, a tenger kristálytiszta, termálforrásai csábítóak, valamint illatos eukaliptusz fák és buja pálmák szegélyezik. Méltán nevezhetjük Tunézia egyik legszebb kirándulóhelyének.