A vulkanikus eredetű szigeten rengeteg egzotikus virággal találkozhatunk, melyek annak buja, zöld területeit ékkövekként díszítik. Azok számára, akik arra törekszenek, hogy a szubtrópusi paradicsomba...

A vulkanikus eredetű szigeten rengeteg egzotikus virággal találkozhatunk, melyek annak buja, zöld területeit ékkövekként díszítik. Azok számára, akik arra törekszenek, hogy a szubtrópusi paradicsomba látogató turisták tömegét elkerüljék, valamint a sziget természetes szépségeit szeretnék felfedezni, összegyűjtöttük Madeira 10 legszebbnek vélt kirándulóhelyét.

 

 

Monte Palace Botanikus Kert

Madeira egyik legkedveltebb helyének számít a magasan Funchal felett, a hegyekben fekvő botanikus kert. Több ezer egzotikus növénnyel és számos vadon élő állattal büszkélkedhet, a Koi halaktól egészen a pávákig. A botanikus kertet az 1990-es években hozta létre José Berardo. Az ő művészet és természet iránti szenvedélye tükröződik vissza mindenhol: az Oriental pagodától, a kertektől és a vízesésektől kezdve egészen a gondosan elhelyezett szobrokig. Érdemes Funchalból korán elindulni felvonóval, hogy elkerüljük a tömeget.

Porto Santo

Madeira legjobban őrzött titkaként emlegetik ezt a gyönyörű, azonban fejletlen szigetet. Egy viszonylag hosszú, 9 kilométeres partszakaszon élvezhetjük a puha homokot és a békés, csendes környezetet, ahol a part mentén aprócska éttermek, hotelek és olcsó villák bújnak meg. A vulkáni homokot terápiás célokra is alkalmazzák, így minden évben sok olyan embert vonz, aki szeretne megszabadulni fájdalmaitól.

Pico Ruivo

Pico Ruivo Madeira legmagasabb csúcsa, mely több mint 1862 méter magas és igen közkedvelt azok körében, akik kalandosan szeretnék eltölteni a vakációjukat. Az Achada da Teixeria-tól induló 5,6 kilométeres túra egy körülbelül másfél órás útvonal, mely persze függ a fittségünk szintjétől is, azonban a kitartásunkat hihetetlen kilátással jutalmazza meg. Érdemes tehát egy kicsit megállnunk és lenézni az alattunk lévő felhőkre, mielőtt megkezdenénk a leereszkedést. 

Laurel Erdő (Laurisilva)

Eme gyönyörű szubtrópusi erdő történelmi fontosságát mi sem igazolhatja jobban annál, hogy az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Madeira egyik legszebb, legnagyobb és egyben utolsó menedéke az eurázsiai-boreális erdőnek, mely egészen a történelem előtti időkig nyúlik vissza. Az erdő nevét az örökzöld fa fajairól kapta, melyeken túl egyedülálló növény-és állatvilággal (beleértve a Madeirai babérgalambot és a ritka Maderiai firecrestet) büszkélkedhet.

Porto Moniz Lávamedencéi

Habár Funchaltól messze, a sziget észak-nyugati csücskében fekszik, Porto Moniz megér egy utazást. A vad tengerpartot tarkító természetes medencék hideg vízében úszhatnak a látogatók és közben az őket körülvevő sziklákban és az azokkal átfedésben lévő Atlanti-óceánban gyönyörködhetnek. Vannak öltözőszekrényekkel felszerelt öltözők, valamint napozóágyak is a pihenni vágyók számára. A viharos napokban azonban a békés hangulatot felváltja a félelmetes látvány, melyet a csendes kis menedék szikláira csapódó hatalmas hullámok hoznak létre.

Prazeres

A vidéki tájakkal, hegyekkel és buja eukaliptusz erdőkkel körülvett Prazeres egyike Madeira legszebb falvainak. Ezen a kicsi, tradicionális helyen egy remek állapotban megőrzött templomot, egy látogató-farmot (ahol lámákat és vietnami csüngőhasú sertéseket is láthatunk), valamint egy gyönyörű kertet is felkereshetünk. Remek kiindulópontként szolgál a közelben található túra-és tanösvényeknek.

Curral das Freiras (Apácák Völgye)

A Madeira szívében található Apácák Völgye hihetetlen látványt nyújt, hiszen a völgyben található aprócska falu fölé hatalmas, meredek, sziklás csúcsok emelkednek. Azoknak, akiknek az idegeik acélból vannak, lehetőségük van a kanyargó EN 107-es úton feljutni Eira do Serrado-ba és megcsodálni a Grande Curral-nál a „sziget köldöke”-ként becézett völgyre nyíló felejthetetlen kilátást. Alternatív megoldást jelent azonban a 81-es busszal Funchal központjából elindulni és hagyni, hogy a tapasztalt buszsofőr a hajtűkanyarokon átnavigálva eljuttasson minket úticélunkba, mindössze alig 4 euróért.

Pico do Arieiro

Madeira harmadik legmagasabb csúcsa 1818 méter magasan fekszik. A csúcshoz felvezető útról hihetetlen látvány tárul elénk bármerre is nézzünk. Lehetőségünk nyílik a szomszédos Pico Ruivo-t is megközelíteni egy túra keretében. Ha szerencsénk van és jó az idő, akkor akár Porto Santo 30 mérföldre, északra fekvő szigetét is megpillanthatjuk.

Ponta de Sol

A tenger mellett fekvő gyönyörű község igazán megérdemel egy helyet a listánkon. Ponta de Sol a sziget legnaposabb pontja, mely igazán idilli hely és kitűnően alkalmas a pihenésre. Habár csak egy kavicsos stranddal rendelkezik, a meleg kék vízben megmártózhatunk és békés, védett helyről csodálhatjuk meg a naplementét. A tengeri búvárok pedig a viharban, egy a part közelében elsüllyedt helyi hajó roncsát is felfedezhetik.

Ponta de São Lourenço Rezervátum

A sziget keleti végén, a masszív vulkáni sziklaalakzatok és az óceán találkozásánál fekvő rezervátum a tengerpart védett részét képezi. A 9 kilométer hosszú félsziget különleges növény-és állatvilágnak nyújt otthont, beleértve a barátfókákat és számos madárfajt is. Látogassuk meg a félreeső partszakaszt vagy tegyünk egy sétát a szikla tetején, ahonnan gyönyörű panorámás kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. Bárhogyan is döntsünk, a lélegzetelállító látvány és a háborítatlan csend garantált.