A Jón-szigetek vitathatatlanul nagyon kedveltek, ami nem csoda, hiszen Görögország megdöbbentő szépsége és egész évben mérsékelt éghajlata, valamint gazdag történelme annak szigetvilágain is visszaköszön...

A Jón-szigetek vitathatatlanul nagyon kedveltek, ami nem csoda, hiszen Görögország megdöbbentő szépsége és egész évben mérsékelt éghajlata, valamint gazdag történelme annak szigetvilágain is visszaköszön. Mély mediterrán kék vizek, drámai tájak, kulturális látnivalók és meseszép városok jellemzik az országot és annak összes apró és nagyobbacska gyöngyszemét. A Jón-szigetek korszerű infrastruktúrával rendelkeznek, és ideálisak azok számára akik pihenésre és kikapcsolódásra vágynak.

 

Kythira

A Peloponnészosz-félsziget déli csúcsához közel fekvő sziget története hosszan nyúlik vissza a múltba. Mivel valaha a tengeren fontos stratégiai pontként funkcionált, kereskedőket és hódítókat vonzott, akik kultúrájukból mind-mind hátrahagytak valamit, így Kythira sokkal változatosabb kultúrával büszkélkedhet, mint a szigetcsoport többi tagja. A Mylopotamos-i barlang falán 13. századi, bizánci freskók láthatóak, a Szent György hegy tetejéről pedig minószi bronz bálványok kerültek elő. Mi sem bizonyíthatja jobban tehát a sziget kulturális sokszínűségét, mint annak régészeti kincsei. Amellett, hogy gyönyörű strandokkal rendelkezik, a Mills régióban található Mylopotamos vízimalmai és tavai is sok látogatót vonzanak.

Paxi

A szigetcsoport legkisebbike, Paxi csupán 13 kilométer hosszú és csak hajóval közelíthető meg. A Paxos vagy Paxoi néven is ismert kis sziget exkluzív nyaralási élménnyel, butikokkal és rengeteg látnivalóval várja a kozmopolita utazókat és a kikapcsolódásra vágyókat egyaránt. Luxus üdülőhelyek és gyönyörű strandok csábítják a pihenni vágyókat, azonban az aktív kikapcsolódásra vágyók is megtalálhatják a kedvükre való időtöltést. A déli parton mintegy 40 tengeri barlang várja, hogy felfedezzék őket, valamint Agios Nikolaos ősi velencei erődjét is érdemes felkeresni.

Lefkada

A számos szigettel körülvett Lefkada a görög szárazföldhöz egy úszó pontonhíddal és egy hosszú töltéssel kapcsolódik. A jól megközelíthető sziget kedvelt nyaralóhely, hiszen a látogatókat rengeteg természeti és kulturális látnivaló várja. A nyugati oldalon kitűnő strandokat, míg a szeles déli oldalon számos siklóernyőzésre ideális helyet találhatunk. A város is számos érdekességet tartogat számunkra: érdemes felkeresni a 12. századi Agia Mavra erődöt és a Charamogleious Eidiki Lefkadiaki Könyvtárat. A Régészeti Múzeumban pedig impozáns gyűjteményekre és a paleolit kortól a 4. századig visszamenőleg is találhatunk érdekes leleteket.

Ithaki

Homérosz Odüsszeuszról szóló meséjéből sokan ismerik Ithaki, vagy más néven Ithaka szigetét, mely a híres görög hős otthona. Említésre méltó látnivaló az ősi Nimfák Barlangja, ami egy kellemes sétára van Vathy fővárosától. Vathy ad otthont a sziget legtöbb látnivalójának, többek között a Tengerészeti Múzeumnak, a Régészeti Múzeumnak és a Panaghia székesegyháznak, mely egy a keresztre feszítést ábrázoló ikonnal büszkélkedhet, amit egy spanyol reneszánsz festő, El Greco készített.

Kefalonia

A Jón-szigetek legnagyobb és egyben legcsodálatosabb szigete Kefalonia. Fővárosa, Argostoli csodálatos, a Koutavous lagúnára néző kilátással hívogat bennünket. Természetvédelmi területen fekszik, melyen vándormadarak és álcserepes-teknősök haladnak át. A sziget fő kikötője, Sami közelében található Melissani barlangtó, kihagyhatatlan természeti látványosság. A tavat a tenger vize táplálja, mely a sziget másik oldalától, a föld alatt áramlik. A hegyekkel körülvett Sami Beach megér egy látogatást, hiszen a szép, fehér köves strand a sziget nyugati partján fekvő, népszerű Myrtos Beach-től sokkal nyugodtabb és meghittebb.

Zakynthos

Kefalonia legközelebbi szomszédja a tőle délre fekvő Zakynthos, mely a szigetcsoport harmadik legnagyobbja. A Zante néven is ismert sziget, híres változatos partvidékéről, melyet a nyugati parton masszív sziklák és barlangok öveznek, egészen az északi oldalig. A déli és keleti részen pedig homokos strandok húzódnak meg, melyek kitűnőek egy kellemes pihenésre. A Kék Barlangokat semmiképpen sem hagyhatjuk ki, hiszen a kora reggeli órákban, a barlangok kiugró boltozatóiról visszatükröződő tenger mélykék színe, csodálatos és felejthetetlen látványt nyújt.

Korfu

A legészakibb és vitathatatlanul a legnépszerűbb sziget nem más, mint Korfu, melynek történelme szorosan összefonódik az ókori görög mitológiával. A turizmusnak itt valóságos hagyománya van, mely már több, mint 130 évre nyúlik vissza. A sziget, ahol Odüsszeusz megállt, mielőtt visszatért volna Ithakára, híres a kulturális intézményeiről, festői strandjairól és bájos üdülőhelyeiről. Itt is tükröződnek a különböző kulturális és építészeti hatások, melyeket az évszázadok során hagyott itt számos idegen birodalom, mint például a brit, a francia, a bizánci, a római és a velencei. Az óvárosban találhatjuk a történelem igazi ékköveit: a 15. századi Öregvárat és a Spianada-t, egy hatalmas dísz-teret melyet egy gyönyörű park vesz körül, olyan pompás 19. századi emlékművekkel, mint a Szent Mihály és a György Palota.