Toszkánában különleges hangulatú városok sora vár bennünket. A reneszánsz hazájában az épületek mesébe illő míves történettel rendelkeznek. Turisták millióinak szerepel az álmaiban, hogy egyszer Firenze utcáin sétáljanak vagy Siena városában részesei lehessenek a Palio-nak...

Toszkánában különleges hangulatú városok sora vár bennünket. A reneszánsz hazájában az épületek mesébe illő míves történettel rendelkeznek. Turisták millióinak szerepel az álmaiban, hogy egyszer Firenze utcáin sétáljanak vagy Siena városában részesei lehessenek a Palio-nak. Az elbűvölő dimbes-dombos vidék a szelíd völgyeivel, olajfaligeteivel a toszkán tartomány szerves részét képezik, melyek a városokkal fűszerezve a világ legszebb tájegységei közé emelik Toszkánát!

 

 

Volterra

Az etruszkok által alapított város már az ókorban fontos kereskedelmi központ volt. A magas sziklafennsíkra épített Volterra-ból pompás kilátás nyílik a környező dombokra, melyek Toszkána jelképéül is szolgálnak. Remek állapotban fennmaradt robosztus városfala izgalmas kontrasztot állít a szűk és kecses óvárosi utcácskákkal. A látnivalók főleg a Piazza dei Priori környékén csoportosulnak, ahol az Elöljárói palota káprázatos látványt nyújt. A szóbeszéd szerint ez az épület szolgált mintául a firenzei Palazzo Vecchio építésekor. A város egyedi hangulata miatt mindenképpen érdemes pár órára betérjünk Volterrába.

Pisa

Az Arno folyó partján elterülő város, évszázadokkal ezelőtt tengeri nagyhatalomnak számított és gazdagsága Velencével és Genovával vetekedett. Manapság turisták ezrei látogatják egy rossz alapokra helyezett épület miatt. Azonban a Piazza dei Miracoli zöld gyepszőnyege jóval több csodát rejteget a ferde toronynál (Torre Pendente). A román stílusban épített székesegyházat, keresztelőkáponát és ferde tornyot magába foglaló Csodák tere a világ legszebb terei közé emelkedik műkincseivel. Évszázadok óta egyetemi városként működő Pisában érdemes a folyó parton egy nagyobb sétát tenni, a régi épületek hangulata garantáltan visszarepít bennünket a múltba.

Siena

Három összefüggő domb tetejére épített várost a legenda szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. Toszkána legelbűvölőbb városaként tartják számon, míg sokan egészen odáig merészkednek, hogy a világ legszebb gótikus településeként emlegetik. Számtalan templomot, kápolnát, múzeumot rejtenek az óváros szűk utcái. Hangulatos kávézók, fagylaltozók és családias légkörű trattoriák működnek a városban, melyekbe érdemes betérni és csak figyelni a körülöttünk zajló eseményeket. Siena legnagyobb attrakciója a nyaranta megrendezésre kerülő világhírű esemény, a Palio. A 700 éves múltra visszatekintő verseny, 17 különböző kerület lovasa között zajlik. A versengés alatt a szőrén ülik meg a lovukat, miközben a Piazza del Campo macskaköves terén köröznek (az eseményről hamarosan bővebben is írunk).

Lucca

Figyelmesen járva az ódon hangulatú utcákat hamar rájövünk, hogy igazi kincses ládikóba csöppentünk. A várost járva nem fogunk különleges műemlékekbe botlani, sőt az épületek többségének történelmi jelentősége is csekély (természetesen itáliai mércével mérve). Remek érzés a középkori városrészben sétálni, elkalandozni a bolhapiac jellegű kirakodó vásárban. Könyvek, régiségek, ódon hangulatú bútorok, kézműves termékek keverednek a termelőktől származó friss zöldségekkel vagy a sajt különlegességgel telitűzdelt asztalkákon. Az esti fények és a drámai ég keltette különleges érzéseket nehéz felülmúlni, de a kivilágított lovacskás körhintával és a lágyan szóló muzsikával ezt is sikeresen abszolválta a város.

Firenze 

Szerelem első látásra! A reneszánsz kultúra bölcsője mágnesként vonzza a turistákat, akiknek minden egyes perc, amit a városban töltenek egy életre szóló élményt jelent. Gondoljunk bele, hogy a macskaköves utcákon egykor Dante, Michelangelo, Botticelli és Leonardo da Vinci járt. Firenzére érdemes több napot szánnunk és meg akkor sem jelenthetjük ki, hogy mindent láttunk a városban. Pár sorban mi sem tudjuk bemutatni a település csodáit, így hamarosan részletesebben is foglalkozunk Firenzével.

San Gimignano

72 kőtornyának köszönhetően „középkori Manhatten-ként” is emlegetik az etruszk eredetű városkát. A gazdagság jelképeinek számító tornyokból mára 14 darab maradt fönt, melyek közül csak a Torre Grossan látogatható. Az 1348-as pestis járvány elhalványította a város fényét és csak a XX. században nyerte vissza régi ragyogását. Az 1999-ben készült Tea Mussolinivel című Zeffirelli-film nagyrészt a városban játszódik, ahogy számos világhírű olasz film is. A HelloVilág nagy kedvence a városban található világbajnok fagylaltkészítő (Sergio Dondoli) gelatinoja.