Szlovákiában jelenleg 9 nemzeti park van, mind bámulatos szépségű, közülük 3-ban Unesco Világörökségi helyszín is található.

Szlováki természeti szépségekben gazdag ország, jelenleg 9 nemzeti park van itt, mind bámulatos szépségű, közülük 3-ban Unesco Világörökségi helyszín is található.

 

Kis-Fátra Nemzeti Park

1988-ban alapították, 226,3 négyzetkilométer területű, a Kis-Fátra hegységet foglalja magába. Legmagasabb pontja az 1709 méter magas Velky-Kriván csúcsa. Legszebb hegye a Nagy-Rozsutec (1610m).

 

 

Murányi-fennsík Nemzeti Park

A parkot 1998-ban alapították, 203 négyzetkilométer területen. Breznóbánya (Brezno) és Nagyrőce (Revúca) között található. A hegységet mészkő és dolomit alkotja, így rengeteg barlang található a területén, több mint 150, melyek közül a legtöbb a nagyközönség számára nem látogatható. Kb. 300 km-nyi jelzett turistaút várja az ide látogatókat.

 

 

Alacsony-Tátra Nemzeti Park

Az 1978-ban alapított nemzeti park 728 négyzetkilométeren terül el, az Alacsony-Tátra hegységet foglalja magába. Legmagasabb csúcsa a Gyömbér (2043m). Rengeteg turistaösvény várja a túrázókat, főgerince népszerű túracél, ahonnan pompás kilátás nyílik a Magas-Tátra ormaira.

 

 

Polonina Nemzeti Park

A Bukovai-hegységben található Északkelet-Szlovákiában, a lengyel és ukrán határ közelében.1997-ben alapították, területe 298 négyzetkilométer.Ősbükkösei az Unesco világörökségének részeit képezik, ezek közül, a természet megóvása érdekében csak egy látogatható. Legmagasabb pontja az 1221 méter magas Kremenec.

 

 

Szlovák karszt Nemzeti Park

A Gömör-Tornai-karsztban hozták létre 2002-ben, 346 négyzetkilométer területű. A 700 itt található barlangból 12-t az Unesco Világörökség részévé nyilvánították 1995-ben az Aggteleki-karszt barlangjaival együtt. Legmagasabb pontja 947 méteres.

 

 

Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

A 197 négyzetkilométer méretű park 1988-ban hozták létre. Híres vadregényes szurdokvölgyeiről és a Hernád áttörésről. Szinte az összes nagy szurdoka bejárható turistautakon. Az itt található Dobsinai jégbarlangot 2000-ben az Unesco Világörökség részévé választották.

 

 

Nagy-Fátra Nemzeti Park

Területe magába foglalja a Nagy-Fátra hegység nagy részét, Zsolna és Besztercebánya között helyezkedik el. 2002 óta nemzeti park, területe 404 négyzetkilométer. Legmagasabb pontja az 1592 méteres Ostredok. Európa egyik legnagyobb tiszafa erdeje található itt. Területének közel 90%-át erdők borítják.

 

 

Pieninek Nemzeti Park

A Pieninek hegységben található, a Magas-Tátrától északkeletre. Szlovákia legkisebb nemzeti parkja a maga 37,5 négyzetkilométerrével. 1967-ben alapították. Itt található a festői Dunajec áttörés és a Vöröskolostor is. Legmagasabb pontja 1050 méter magas.

 

 

Tátrai Nemzeti Park

A legek parkja: a leghíresebb szlovák nemzeti park, a legnagyobb, a legrégibb, Szlovákia és a Kárpátok legmagasabb csúcsa is itt található és talán az összes közül a legszebb. 1949-ben alapították, 738 négyzetkilométer alapterületű. Az ide látogatókat 600 km-es jelzett túraútvonal-hálózat várja. Több mint száz hegyi tó található itt és számos turistaház áll a túrázók rendelkezésére. Legmagasabb csúcsa a 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcs, talán leghíresebb hegye a bárki által felvonóval elérhető Lomnici-csúcs.