Sveti Stefan egy festői fekvésű kis szigetecske Montenegróben, 6 km-re délkeletre Budva városától. Ma luxusszállodáknak adnak otthont a festői házacskák.

Sveti Stefan egy festői fekvésű kis szigetecske Montenegróben, 6 km-re délkeletre Budva városától. A fallal megerősített falut a 15. században építették a török elleni harc egyik bástyájaként, majd később az adriai kalózok menedéke lett. A 18-19. században a kezdeti település lassacskán kinőtte a szigetet és lakóházak emelkedtek a szigettől alig 100 méterre található szárazföldön is, a szigeten található épületekből pedig hoteleket alakítottak ki, amit a világ elitje is hamar felfedezett magának.

A népszerű helyen számos világsztár is megfordult, többek között Orson Welles, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Kirk Douglas és a sakkozó Bobby Fischer is. A jugoszlávok még tovább fokozták Sveti Stefan luxus státusát, a négy templom egyikét kaszinóvá alakították. A délszláv állam széthullása után az üdülőhely forgalma is visszaesett, ám Montenegró 2006-os függetlenedése óta a kormány igyekszik Sveti Stefan régi formáját és báját megóvni és visszaállítani. Tendert írtak ki a projektre, amit 2007-ben nyert el az Aman Resorts, a cél az volt, hogy az épületek kívülről megtartsák a régi formájukat, de belül modern formát nyertek, így szolgálva ki a világ luxusra vágyó nyaralóinak igényét. A szobaárak 900 €/szoba/éjtől kezdődnek és a legdrágább lakosztály 3500 €/éjszaka, úgyhogy mélyen a zsebébe kell annak nyúlnia, aki itt szeretne eltölteni egy éjszakát.

Ma a szigetre csak azok léphetnek be, akiknek foglalt szállásuk van. A szigetet a szárazfölddel összekötő keskeny földszorost őrök vigyázzák. Ha nem is mehetünk be, azonban kívülről mindenképpen érdemes megcsodálni Montenegró eme gyöngyszemét, és ha időnk engedi, Sveti Stefan festői strandján töltsünk el egy pár órát, az egyik legszebb montenegrói strandok egyike ez. Képes összeállításunk itt található Sveti Stefan strandjáról.