A legnagyobb nyugat-európai futballklubok stadionjaiban nem csak mérkőzésnapokon van „teltház”. A stadiontúráknak egyes futballnagyhatalmaknál hagyománya van,a londoni vagy éppen madridi arénákba pedig hétköznapokon is turisták tömegei váltanak jegyet...

A legnagyobb nyugat-európai futballklubok stadionjaiban nem csak mérkőzésnapokon van „teltház”. A stadiontúráknak egyes futballnagyhatalmaknál hagyománya van,a londoni vagy éppen madridi arénákba pedig hétköznapokon is turisták tömegei váltanak jegyet. A múzeumlátogatás és az öltözők megtekintése mindenhol alapvető része a programnak, a Ferencvárosi Torna Club új Üllői úti arénájában azonban ennél különlegesebb stadionlátogatásokat tartanak.

Noha a régi Albert Flórián stadion bontási munkálatai csupán 2013 tavaszán kezdődtek meg, mára ismét egy impozáns épület áll a budapesti Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán. A különbség természetesen jelentős, hiszen a közel negyven éves korábbi létesítmény helyét egy európai színvonalú,az UEFA legszigorúbb elvárasainak is megfelelő futballstadion veszi át hamarosan. Miután az építkezés a határidőknek megfelelően halad, a zöld-fehér klubnál bíznak abban, hogy a szurkolók augusztusra birtokba vehetik az új arénát, ahol addig is különleges stadiontúrákon vehetnek részt.

Miközben a látogatók átveszik a klub címerével ellátott munkavédelmi sisakokat, az ember elképedve figyeli a földből gombaként előtörő aréna sziluettjét. Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően lassan elkészül a létesítménynek jellegzetes formát adó tetőszerkezet, valamint megkezdődik a külső borításul szolgáló acélháló felszerelése is. Az acélburok meghatározza a stadion esztétikai látványát, hiszen a természetes és mesterséges megvilágításnak köszönhetően folyamatosan változó kinézetet kölcsönöz majd az épületnek. Az acélháló átereszti a fény egy részét, csakúgy, mint a tetőszerkezet belső pereme, amelynek köszönhetően a stadion világos és átlátható lesz az építészek szerint.

Fájdalom, a stadionbejárás közben Szekeres Tamás, fejlesztési igazgató szavait néhol elnyomja a munkagépek zaja. A külső munkálatok fokozatosan befejeződnek és a külcsín után a belbecs kerül középpontba. A stadion több mint 23 ezer néző befogadására lesz alkalmas a bajnoki mérkőzéseken, hiszen a hazai szurkolói szokásokat, valamint a németországi példákat figyelembe véve állóhelyeket alakítanak ki a kapuk mögött. Ezáltal 6 ezer főre növekszik a hazai „B-közép” befogadóképessége, miközben a nemzetközi mérkőzésekre néhány nap alatt felszerelhetőek lesznek az előírások szerinti ülőhelyek. Látható, hogy az új Albert stadion a kapu mögött és az oldallelátókon ülő nézők elvárásainak egyaránt meg fog felelni, továbbá a Magyarországon eddig kevésbé kiszolgált üzleti partnereket is megszólítja.

A Ferencvárosi Torna Clubnál önfenntartó és nyereséges stadionban gondolkodnak, amelynek érdekében a látogatók maximális kiszolgálása a cél. A modern technológiák, az „okostelefonra” tervezett szolgáltatások a széleskörű szórakoztatás mellett a biztonságot és a minőségi kiszolgálást segítik majd elő az új arénában. Miközben jelentős jegyáremelésre nem kell számítani, a négy-szintes főépület és a skyboxok Magyarországon újszerű kínálatot nyújtanak majd a VIP-látogatók, valamint az üzleti szektor számára. A mérkőzések közötti időszakban sem marad kihasználatlanul a stadion, ahol helyet kap rendezvényterem, étterem, shop és a klub történetét bemutató múzeum is.

A stadiontúra végeztével a látogatók könnyebben elképzelhetik az új Albert Flórián stadiont, amely egyre inkább hasonlít a korábban nyilvánosságra hozott látványtervekhez. A minden tekintetben XXI. századi létesítmény a legkényesebb szurkolói igényeknek is igyekszik majd megfelelni, miután építéséhez hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt felhasználtak. Az augusztusra tervezett pályaavatásig ugyan még sok idő és munka van hátra, a stadiontúráknak köszönhetően a szurkolók már bepillanthatnak a klub új otthonába. A zöld-fehér sasfészek a szurkolók szeme előtt épül – minden tekintetben.