Január végét írtuk ennek ellenére kellemes időre és ragyogó napsütésre ébredtem. A narancsfákon sárgán világító gyümölcsök azonban megleptek. Mivel Rómában illik úgy viselkedni, ahogy a helyiek ezért egy hangulatos bárba beugrottam és a pultnál elkortyolgattam az eszpresszóm…

Az éjszakai órákban érkeztem Rómába. Szemerkélő esőben ballagtam a szűk utcácskákon, amikor hirtelen egy parkba értem. A térképen már láttam, hogy jó helyen járok, lassan megérkezem a szállásomra. A park végén egy csodálatosan kivilágított épület, a Colosseum fogadott. Nyűgösen, fáradtan, csomagjaimmal a kezemben ejtett rabul a látvány és nem is engedett el pár percig.

Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író.


Január végét írtuk ennek ellenére kellemes időre és ragyogó napsütésre ébredtem. A narancsfákon sárgán világító gyümölcsök azonban megleptek. Mivel Rómában illik úgy viselkedni, ahogy a helyiek ezért egy hangulatos bárba beugrottam és a pultnál elkortyolgattam az eszpresszóm… Majd a várva várt pillanat következett, 12 euró ellenében beléphettem az ókori világ egyik legnagyobb csodájába.


Kifejezetten örültem, hogy nem a Római Birodalom idején kell a küzdőtér közeléből felnéznem a boltíves lelátókra. Akkoriban már maga az épület is megdöbbentően hathatott az emberek többségére. A Vespasianus császár ideje alatt épített Colosseum az évszázadok alatt semmit sem veszíthetett a hangulatából. I. sz. 80-ban nyitották meg az arénát, melyen Titus császár 5000 vadállatot vonultatott fel. A ma látható képét később nyerte el, Domitianus építette meg a legfelső üléssort.


Az igen bonyolult szerkezetű arénában igazán kellemes élmény sétálgatni. Amiről a történelem órákon meséltek, hirtelen megelevenedik a képzeletünkben. A mészkőből, tufából és téglából épült ókori csoda igazán remek hangulatát az adja, hogy észrevehetetlenül javítgatták az évszázadok alatt, így megőrizte az ódon hangulatát. A küzdőtér közelébe szemtanúi lehetünk a mérnöki csodának, amit majd’ 2000 évvel ezelőtt hoztak létre. Olyan járatok és felvonó rendszerek rajzolódnak ki előttünk, melyekkel a vadállatokat közvetlenül a ketrecükből a színpadra emelték.

A 188 méter hosszú és 156 méter széles építmény 48,5 méter magasságával 1980-ban felkerült az Unesco Világörökség listájára. A zavartalan nézelődés érdekében érdemes a kora reggeli órákban felkeresni a világ legnagyobb amfiteátrumát, mely ugyan 55-73 ezer ember zavartalan befogadására alkalmas, de az átszellemült történelmi időutazást a lehető legkevesebb turistával érdemes megosztani…