Az Isztriai-félsziget nyugati részén, a tengerparton fekszik a festői Rovinj városa. Az óvárost egy sziklaszirtre építették és már az ókor óta lakott település.

Az Isztriai-félsziget nyugati részén, a tengerparton fekszik a festői Rovinj városa. Az óvárost egy sziklaszirtre építették és már az ókor óta lakott település. A történelem során többször gazdát cserélt a város, a Frank Birodalom része is volt, majd a Velencei Köztársasághoz, később pedig a Habsburg Birodalomhoz csatolták. A kis halászfalu lakó halászok és hajósok, de gyakran kalózok is voltak. 1918-ban Olaszországhoz csatolják az egész Isztriai félszigettel együtt, majd a második világháború után, 1947-ben Jugoszlávia részévé válik, majd 1991-től az önálló Horvátországé.

A város Isztria egyik fő turistalátványossága. Vonzereje zegzugos utcáiban, mozgalmas kikötőjében, ódon hangulató falaiban, éttermeiben és dombtetőre épült templomában rejlik. A tengerparti sétánya az éjszakai életet kedvelőknek is remek szórakozási lehetőségeket rejt.

Tengerpartjai sziklásak, kavicsosak, ennek köszönhetően rendkívül tiszta vizűek. A sikátorokban található vendéglőkben esténként a napi fogásból is válogathatunk. Rovinj a számos hangulatos horvát tengerparti város közül is az egyik leghangulatosabb. Legjobban úgy fedezhetjük fel, ha csak kóborlunk a sikátorok között, így bukkanhatunk rá a leghangulatosabb helyekre, vendéglőkre.