Erdély egyik leglátványosabb és a legnépszerűbb kirándulóhelye a Tordai-hasadék. A hasadékhoz számos legenda kapcsolódik, ezek többsége Szent Lászlóhoz kötődik. A legenda szerint Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal, azonban a túlerővel szemben vissza kellett vonulnia a hegy irányába.

Erdély egyik leglátványosabb és a legnépszerűbb kirándulóhelye a Tordai-hasadék. A Kolozsvárhoz közeli természeti látványosság a Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc között alakult ki: egy víz által kivájt mészkőbarlang tetejének beomlása következtében.

Az 1270 méter hosszú sziklaszoros alján a Hesdát-patak kanyarog a helyenként 250 méteres magasságot is meghaladó sziklafalak között.

Gazdag növény- és állatvilág jellemzi, 990 féle növényfaj, 110 madárfaj, lepkék, hüllők és emlősök találhatók a völgyben. A legismertebb védett faj a szirti sas. A csúcsok árnyékában, a szélvédett szorosokban megmaradtak a jégkorszaki, a sztyeppei, valamint az alpesi növényfajok is.

A szurdokvölgyben 32 feltárt barlang található, melyek közül a legnagyobb a 75 méter hosszú, 19 méter széles és 11 méter magas Porlik-barlang, itt még cseppköveket is láthatunk. Híresek még a Kis- és Nagybalika-barlangok is, melyeket arról a betyárról neveztek el, aki II. Rákóczi Ferenc híve volt és ezekben a barlangokban bújt el a szabadságharc alatt a labancok elől. A barlangok többségének megközelítése kifejezetten nehéz és veszélyes.

A hasadékhoz számos legenda kapcsolódik, ezek többsége Szent Lászlóhoz kötődik. A legenda szerint Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal, azonban a túlerővel szemben vissza kellett vonulnia a hegy irányába. A kunok üldözőbe vették és amikor már majdnem utolérték a magyar királyt és seregeit, Szent László feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott: ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt a magyar sereg mögött, így menekültek meg a kunoktól. A király lova patkójának a helye még ma is látszik az egyik kősziklán, a Patkós-kövön.

A Tordai-hasadék 1939 óta természetvédelmi terület, 2007-től pedig a Natura 2000 hálózat része, melynek fő irányelve a madarak élőhelyének védelme. Teljes területe 324 hektár és környékén több mint 100 km jól jelzett és kiépített turistaösvény ismert. A sziklamászók egyik legkedveltebb helye.

Autóval legcélszerűbb Mészkő (Cheia) felől megközelíteni, itt egészen a hasadék bejáratáig hajthatunk egy viszonylag jó minőségű murvás úton. Ha szép képeket szeretnénk készíteni, a nagy parkolóban álljunk meg, ahol véget ér az aszfaltozott út, itt kapaszkodjunk fel a parkoló fölötti kis kilátópontra. A hasadékba lépéshez belépőjegyet kell váltanunk, ez 2013-ban felnőtteknek 4 RON, gyerekeknek 2 RON volt (kb. 280 és 140 Ft). A patak völgyében jól járható, hidakkal, láncokkal kiépített ösvény fut. A hasadék végén dönthetünk, hogy visszajövünk a patak mentén, vagy a piros turistautat választva, fölkapaszkodunk a hasadék peremére, s a jelzett turistaúton látványos sétával térünk vissza.