A bakonyi Gaja-patak a hegység egyik legfontosabb és legtisztább vízfolyása, bár vízben szegény. A Keleti-Bakonyban ered és a Dunába folyik, völgy elképesztő szépségű.

A Gaja-patak a Bakony egyik legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A karsztos mészkőfelszín miatt vízben szegény, ám már akkor itt folyt, amikor még nem mészkő alkotta a felszínt. A dolomitból álló kőzet még ma is emelkedik, miközben törések keletkeznek benne. Így alakult ki például a közel négy kilométer hosszú Gaja-völgy is.

Nagyesztergár mellett ered és a Keleti-Bakony legszebb részein halad keresztül keleti irányban. A Móri-ároknál fordul délre, Székesfehérvár mellett egyesül a Séd és Sárvíz nevű folyásokkal, majd a Nádor-csatornán keresztül folyik a vize a Dunába.

Régebben gazdasági haszna is volt: számos vízimalom működött a partján. Két kiemelkedően szép és látogatásra érdemes völgye van: a Bakonynána melletti Római-fürdő-szurdok illetve a Fehérvárcsurgó és Balinka közötti Gaja-völgy. Mindkét völgybe érdemes ellátogatnunk, hisz olyan természeti szépséget vonultatnak fel, ami igazán ritka Magyarországon.