A Balkán-félsziget legnagyobb tava az albán és a montenegrói határvidéken található. Természeti kincseit tekintve egész Európa egyik leggazdagabb faunájával rendelkező tó...

A Balkán-félsziget legnagyobb tava az albán és a montenegrói határvidéken található. Természeti kincseit tekintve egész Európa egyik leggazdagabb faunájával rendelkező tó fő különlegessége kontinensünk egyik utolsó pelikánközössége. Madár és halállománya rejt egyedülálló fajokat, így az ornitológusok egyik kedvenc területe a Shkodrai-tó.

A tó nagy átlagban a tengerszint magasságában hullámzik, így különösen impozánsak a körülötte magasodó hegyek. Kristály tiszta vízében a hajókiránduláson (Virpazar vársoskájából célszerű indulni) résztvevőknek fürdőzésre is akad lehetőségük az átlagos hőmérséklet nyáron eléri a 23-25 fokot így a nyári kánikulában kellemesen hűsítő a tó vize.

Nagy mélységek nincsenek (5-9 méter), de érdemes a kirándulás vezetője által kijelölt helyen megmártózni mivel könnyen beleakadhatunk víz alatti forrásokba, amelyeknek mélysége akár a 40 métert is elérhet. Érdekesség, hogy a tó vize két-két és félévente cserélődik.

A tavat főleg a Morača folyó táplálja, illetve a környező hegyekből lezúduló csapadék, míg a vizét Bojana folyó vezeti le egészen az Adriai-tengerig. 1995-ben a Ramsari Egyezményben felvették a tavat a nemzetközi vadvízi élőhelyek listájára.

Ez különösen fontos momentum volt, hogy az élővilág épségben maradjon a Balkánra jellemző „viszontagságos” körülmények, események között. A montenegrói oldalon már 1983 óta nemzeti park működik ugyan, míg az albánok csak 2005-ben nyilvánították természetvédelmi területté.

Tények: 

Vízgyűjtő terület: 5490 km2
Felszíni terület: 368–540 km2
Part hossza: 168 km
Országok: Montenegró, Albánia