Pushkar városa különösen fontos szerepet tölt be hinduk életében. A legenda szerint ugyanis tavai, Brahmá kezei közül kihulló virágszirmokból keletkeztek...

Pushkar városa különösen fontos szerepet tölt be hinduk életében. A legenda szerint ugyanis tavai, Brahma kezei közül kihulló virágszirmokból keletkeztek. Minden évben zarándokok milliói gyülekeznek a városban, hogy Kárttik havában megmártózzanak a szent tóban. A víznek az Isteni teremtés révén a hinduk a lelket minden bűntől megtisztító erőt tulajdonítanak.



A Rajasthan tartományban elterülő pár ezer fős kisvároska festői környezetben fekszik. Mindennapjai évszázadok óta ugyanabban a kerékvágásban zajlanak. Az élet főleg a tóparti ghátaknál, hagymakupolás pavilonoknál és a templomoknál zajlik.


Az évente megrendezésre kerülő pushkari tevevásárra tízezrek zarándokolnak el tevéik kíséretében. Ilyenkor az egész várost elárasztják az országból érkező pásztorok, kufárok és érdeklődők. A város szélén ilyenkor számtalan teve-, ló- és szamárversenyt rendeznek. Esténként az emberek tábortüzeket raknak és körülötte nyüzsögnek, énekelnek és régi mondákat mesélnek egymásnak.