Körbenéztünk, hol találjuk a legszebb karácsonyi vásárokat néhány szomszédos és közeli országban.

Az adventi vásár a karácsony egyik legfontosabb ráhangoló közösségi eseménye. Körbenéztünk, hol találjuk a legszebb karácsonyi vásárokat néhány szomszédos és közeli országban.

 

Krakkó

A több száz éves épületeknek, többek között a híres Posztócsarnoknak is helyt adó krakkói főtér nem is lehetne ideálisabb helyszín a tradicionális adventi vásár számára. A téren sorakozó gótikus és barokk épületek, a lengyel vendégszeretet és konyha varázslatossá teszi a hangulatot. Az éghajlat miatt nagy a valószínűsége a hótakarónak is, így az igazi karácsonyi érzés garantált.

 

A krakkóiak nagyon büszkék a vásárukra és Európa egyik legszebbjének tartják, nem véletlenül. A vásárban mindenképpen próbáljuk ki a lengyel kolbászt, a híres lengyel pirogot vagy a hegyi füstölt sajtokat. A forralt borba gyakran vodkát tesznek, így ezzel vigyázzunk.

 

Nyitva tartás: 2013. november 24 - 2014. január 5., minden nap 12:00-23:00.
Helyszín:

Rynek Glowny (Krakkó főtere)
Belépő: nincs

Képek a vásárról

 

Kassa

A kassaiak tudják, hogy kell ünnepelni. Az egyik bizonyíték erre az adventi vásáruk. Ilyenkor a város karácsonyi díszbe öltözik és mágnesként vonzza a környékről a látogatókat. Különféle programokkal, koncertekkel teszik még színesebbé az élményt. A szokásos karácsonyi ételeken-italokon kívül kézzel készített termékeket is találunk az árusok kínálatában.

 

Nyitva tartás: 2013. december 5-23., minden nap 9:00-22:00.
Helyszín

: Hlavná ulica (Fő utca)
Belépő: nincs

 

Würflach

A würflachi vásár talán az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb az itt felsoroltak közül. Az alig 1500 főt számláló kis alsó-ausztriai faluban minden évben mindössze egy hétvégén rendezik meg a hagyományos adventi vásárt. A falu fő látványossága a Johannesbachklamm, vagyis a Grünbachi-katlan, egy sziklás szurdok, amit korlátokkal, hidakkal tettek járhatóvá. Ennek a szurdoknak a bejáratánál rendezik meg a vásárt, az erdő szélén, romantikus természeti környezetben. A hó és a hideg itt szinte biztos vendég, így öltözzünk fel, ha ide indulunk.

 

Nyitva tartás: 2013. december 5-8., naponta 14:00-tól.
Helyszín

: Würflach, Johannesbachklamm (Grünbachi-katlan) bejárata, Neunkirchen közelében
Belépő: 2,5 €

 

Kolozsvár

Idén a Mátyás ház előtt (Bocskai utca) és a Főtér 30. szám alatt levő Szépművészeti Múzeum udvarán (Bánffy Palota) rendezik meg az Adventi Kézműves Vásárt, december 2-a és 22-e között. Többnyire erdélyi mesteremberek portékáival (szalmadíszek, bőrdíszmű, faragott és festett tárgyak, kerámia, ékszerek, nemezből és más anyagokból készült ruházati cikkek, kürtőskalács, stb.) találkozhatunk.

 

Nyitva tartás: 2013. december 2-22., minden nap
Helyszín

: Bocskai utca és Főtér
Belépő: nincs

 

Prága

Prágáról nehéz írni. Nem igazán vannak jelzők rá és ez karácsony idején csak fokozódik. Az Óváros ünnepi díszkivilágítása, a behavazott utcák, a sült kolbász és a forralt bor illata mind-mind hozzájárulnak a prágai advent kiteljesedéséhez. Több helyszín közül is választhatunk, hiszen nemcsak a Vencel téren és az Óvárosi téren találunk vásárt, hanem a Havelská piacon és a Köztársaság téren is (Namesti Republiky). A prágai vásárok december 25-én és 26-án is nyitva vannak, egészen 2014. január 12-ig. Aki szeretné kitolni a karácsonyi hangulatot, látogasson el Prágába január első heteiben. Nem fog csalódni.

 

Nyitva tartás: 2013. november 30-2014. január 12.
Helyszín

: Óvárosi tér (Staroměstské náměstí) és Vencel tér (Václavské náměstí)
Belépő: nincs