Menjünk kicsit kommerszebb irányba, nézzük végig Delhi nevezetes épületegyütteseit. India fővárosát sokan a világ legcsúnyább fővárosának tartják. A HelloVilág szerint Delhinek igenis vannak szép része!

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG  5*

India, Aranyháromszög, Agra
Indulások: 2024.10.25-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: félpanzió
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel Delhi – Jaipur – Abhaneri – Fatehpur Sikri – Agra – Delhi

India szemet gyönyörködtetően sokszínű országa minden érzékszervre hat. Ősi hagyományai, művészeti öröksége, lenyűgöző tájai, elképesztő építészete, konyhaművészeti remekei, gyönyörű viseletei, a vallási rituálék, a megannyi fesztivál, nem beszélve legváltozatosabb természeti csodáiról mind egy-egy élénk szín ennek a hatalmas és hihetetlen országnak, Indiának festővásznán. Az indiai körutazás az aranyháromszög meseszép látnivalói, Delhi, Agra és Jaipur kincseinek bemutatására fókuszál.

1. nap: Budapest – Delhi

Elutazás repülőgéppel Budapestről Delhibe átszállással a kora délutáni órákban.

2. nap: Delhi

Érkezés a hajnali órákban Delhibe, rövid pihenés és reggeli a szállodában, majd városnézés a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városában, mely megannyi birodalom központja volt már. Újdelhi és az óváros nevezetességeinek megtekintése kívülről. A városnézés a 72 m magas, lenyűgöző Qutub Minarnál veszi kezdetét, melyet Hindusztán hetedik csodájaként tartanak számon. Újdelhiben látogatás Humayun uralkodó mauzóleumánál, majd az India kapu, az impozáns Rajpath sugárút, mely a Vijay Chowk, avagy a Győzelem terén zárul és kormányhivatali épületeknek ad otthont. Ó-Delhi 1649 és 1857 között a mogul birodalom központja volt, itt található az 1648-ban épített Vörös erőd, mely az egykori mogul hatalom jelképe, majd India legnagyobb mecsete, a Jama Masjid, a Raj Ghat és Mahatma Ghandi házának felkeresése. Később az óvárosi Chandni Chowk bazárjainak felfedezése riksákkal. Vacsora a szállodában. Szállás reggelivel Delhiben.

3. nap: Delhi – Jaipur

Reggeli majd utazás a kb. hatórányi autóútra fekvő Jaipurba, a mesés bazárok, gazdag paloták, ún. havelik városába. Rajasthan állam kapuja, Jaipur az ország egyik legnagyobb és legrégebbi ékszerkészítő központja; a zománcozás és drágakő berakás a leghíresebb technika. Megérkezés, majd a hindu Galta Ji templom felkeresése. Két éjszakai szállás reggelivel és vacsorával Jaipurban.

4. nap: Jaipur

Reggel utazás a városon kívül található Amber erődhöz, mely egykor uralkodók székhelye volt. Az erőd masszív falai mesés palotákat, pazar termeket, gyönyörű templomokat és gondozott kerteket rejtenek. Később a Man Sangar-tó és a Jal Mahal palota megtekintése kívülről, majd megállás a Hava Mahalnál – a gyönyörű Szelek palotájánál. Látogatás az 1728-ban alapított Jantar Mantar obszervatóriumnál, melynek kőből és fémből készült precíz műszerei ma is használhatók a bolygók és csillagok helyének meghatározásához. A városnézés következő állomása a Városi palota, a maharadzsa lakhelye, mely különlegesen szép ötvözete a mogul és a hindu stílus építészetének.

5. nap: Jaipur – Abhaneri – Fatehpur Sikri – Agra

Reggeli után elutazás Agrába. Útközben megállás Abhaneri lépcsőskútjánál: az esővízgyűjtőt az i.e. XVIII-IX. században építették és 3500 lépcsőfok vezet 13 emelet mélyen az aljáig. Az építmény nem csak kivételes szépségű, de a világ legmélyebb lépéskútja is. Látogatás Fatehpur Sikriben, a vízhiány miatt elnéptelenedett városban, mely a XVI. században Akbar mogul sah uralkodása alatt volt a birodalom központja. 1986-ban az UNESCO világörökségi védelme alá került a különleges, vörös homokkőből épült város, mely a mai napig inspirálóan hat India építészeire. A szellemvárosban található többek között Salim Chisti sírja, a gyermektelen asszonyok zarándokhelye és az 1000 hívőt befogadó császári mecset. Megérkezés, vacsora és szállás reggelivel Agrában.

6. nap: Agra – Delhi

Kora hajnalban a világhírű, fehér márványból készült Taj Mahal megtekintése, melynek szépsége páratlan. A lélegzetelállító épületegyüttest Shah Jahan mogul építtette a XVII. században 14. gyermekük szülése közben elhunyt felesége, Mumtaz Mahal emlékére és az iránta érzett örök szerelme jeléül. India legismertebb épületén 1632-től 22 éven keresztül dolgozott közel 20 000 munkás több mint 1000 elefánt segítségével. A fenséges műemlékegyüttes tökéletes arányaival és szimmetriájával, nemes anyagaival, gazdag díszítésével és a hozzá kapcsolódó legendákkal számtalan művészt is megihletett. Később visszatérés a hotelbe, reggeli majd a Jamuna folyó partján álló Agra erőd felkeresése. A vörös homokkőből épült XVI. századi erődítményben paloták, díszes termek, udvarok, galériák, háremek, börtönök, XIX. századi brit katonai barakkok találhatóak. Később utazás autóbusszal Delhibe, majd vacsora és szállás Delhiben.

7. nap: Delhi – Budapest

A hajnali órákban transzfer a repülőtérre, hazautazás repülőgéppel, átszállással. Megérkezés Budapestre a délutáni órákban.

Minimum létszám 15 fő. Az utazás menetrendje és a légitársaság, a szállodák azonos kategórián belül, valamint a programok sorrendje változhat.

775 500 Ft/fő-től +

Menjünk kicsit kommerszebb irányba, nézzük végig Delhi nevezetes épületegyütteseit. India fővárosát sokan a világ legcsúnyább fővárosának tartják. A HelloVilág szerint Delhinek igenis vannak szép része!

 

 

Humayun’s tomb

A hátizsákos negyedtől (Main Bazaar) viszonylag messze található Humájun császár síremléke, érdemes autóriksába pattanni. Koszos, pici pénztárban váltható a belépőjegy, a már-már szokásos 250 indiai rúpiáért. Butaság lenne a jegypénztár állapotából kiindulni, ugyanis a síremléket körülvevő park impozáns látványt nyújt. Pici Taj Mahal utánérzésünk van, mikor megpillantjuk az épületet, állítólag Humayun a második Mogul uralkodó síremléke ihlette az agrai „csodát”. A vörös homokkőfalak és a tulipános motívumok, díszítések a lenyűgöző méretű hagymakupola látványa miatt azonban érdemes kiutazni Delhi picit kieső negyedébe. 

Red Fort

Nyugodtan kijelenthetjük Delhi leghíresebb épülete, ami büszkén magasodik a Yamuna folyó partján. Nevét hamar megértjük, hogy honnan kapta. 250 helyi egységért nyerünk bebocsátást, csak vigyázni kell a pénztárnál, mert gyakran huncutkodnak a visszajáró összeggel… Bosszúságunkra hamar derű lehet, a parkban szaladgáló számtalan mókás mókus. Egyedüli gyenge pontja a Vörös Erődnek épp a parkja. Talán a monumentális terjedelme végett, de messze elmarad az Indiában megszokott kertektől. Ezt a hiányosságot viszont remekül ellensúlyozzák a pompás pavilonok, paloták, díszes márvány faragások. Ideális hely, hogy kiszakadjunk a város őrült forgatagából.

Jama Masjid

India legnagyobb mecsete, ahova „soha” nem jutok be elsőre. A rengeteg mű muszlim állandóan elzavar, arra hivatkozva, hogy ima zajlik. Halkan jegyzem meg, Damaszkuszban az Umajjad Mecsetben a pénteki nagyimán részt vehettem… Ilyen koszos mecsetet pályafutásom során nem láttam, ennyi kéregetőt sem. Kulturális különbségek százai szúrnak szemet pl. egy arab dzsámiban nem szokás a lábmosó medencéből inni. Ennek ellenére megéri átsétálni a Vörös Erődből, a helynek egyedi kisugárzása van és mégiscsak az ország legnagyobb muszlim imahelye.

Qutub Minar

Első pár utazásommal nem is foglalkoztam vele, majd nagy unalmamban gondoltam egy nagyot és metróval, majd riksával megnéztem az Unesco Világörökségeként is számon tartott épületegyüttest. Az iszlám építészet egyik kiemelkedő alkotásának tartják Indiában. A világ legnagyobb minaretje tényleg impozáns látványt nyújt, sajnos a sok öngyilkos miatt nem lehet a csigalépcsőkön felkapaszkodni a tetejébe. A régi romok közt találunk számtalan gyönyörűen díszített oszlopot, oszlopsorokat. Indiában már megszokhattuk, hogy a műemlékeket gyönyörűen parkosított területek veszik körül azonban ez a Qutub Minarra nem jellemző, bár papagájokkal és mókuskákkal könnyű szerrel össze futhatunk.

Paharganj

A hátizsákosok körében nagy népszerűségnek örvendő és a Brit Nemzetközösségi játékokra kikupált Paharganj Delhi lüktető szíve, így az utazó számára kihagyhatatlan. A Lord Krishna tetőteraszán elkortyolt, teáscsészében felszolgált sör mindenki számára emlékezetes pillanat lehet. Főleg ha az alattunk folyó eseményeket figyeljük, mert azok zajlanak. Mindig.

+1 Chandni Chowk

Az 1600-as évek közepén épült rész, mára átláthatatlan utcák sokasága, mindig más arcát mutatja nekünk. Elég őrült rész, erős idegzetűeknek ajánlott. Számomra mégis kedves, mivel nagyszerű bepillantást enged az indiai emberek mindennapjaiba, hisz tudjuk az élet az utcán zajlik. Írhatják a könyvek, hogy figyeljük az épületeket és a különböző templomokat, nem fogjuk. Sikerként éljük meg, ha nem botlunk meg az első kecskében, vagy nem gázol el a riksás. Bámészkodni kötelező, sőt a bazárban alkudozni, mosolyogni is…