A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel.

A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel. Többféle formában készítik és a sajton és túrón kívül tojást, krumplit, stb. is raknak bele. Georgiai írása ხაჭაპური, szó szerinti jelentése túrós kenyér. Számos fajtája létezik, ezeket sokszor arról a helyről nevezték el, ahol népszerű az adott fajta vagy ahonnan származik.

 

Imeruli hacsapuri:

Kerek, sajttal és túróval töltött, ez a legnépszerűbb, legáltalánosabb. Általában akkora méretű, amekkora a serpenyő, amiben sütik.

 

Adjaruli hacsapuri:

Hajó formájú, a török pidére hasonlít, a közepére ráütnek egy tojást.

 

 

 

 

További hacsapurik

Mengruli hacsapuri: hasonló az imerulihoz, csak több sajt van a tetején. 

Abháziai hacsapuri: a lasagnehoz hasonlít, többrétegű hacsapuri.
Guruli hacsapuri: tojást kevernek bele és összehajtják, mint a calzone pizzát.
Oszétiai hacsapuri: krumplit is raknak a töltelékébe.

 

Érdekesség, hogy a hacsapuri árát az infláció méréséhez is használják Georgiában, ez a hacsapuri-index, ami a hozzávalók használata és az elkészítéséhez szükséges erőfeszítések alapján méri a megélhetési költségeket és az inflációt. Az indexet a Tbiliszi Egyetem Gazdasági tanszéke vezette be.

 

A hacsapuri finom, laktató étel, bár valószínűleg nem a legdiétásabbak egyike, mégis megéri legalább egyszer megkóstolni, ha lehetőségünk nyílik rá, hiszen Georgia kedvenc nemzeti eledeléről beszélünk. Ha magunk szeretnénk hacsapurit készíteni, meglepően sok magyar oldalon megtaláljuk receptjét.