Normandia partjaitól alig 1km-re, Franciaország északnyugati pereménél fekszik Mont Saint-Michel, Európa legerősebb árapály hullámainak ölelésében, egy 78 méter magas gránitszikla...

Normandia partjaitól alig 1km-re, Franciaország északnyugati pereménél fekszik Mont Saint-Michel, Európa legerősebb árapály hullámainak ölelésében, egy 78 méter magas gránitszikla szigeten. A sziget középkori építményeiről ismert, melyeket látszólag mintha csak egymásra pakoltak volna, majd megkoronázták Mont Saint-Michel bencés apátságával, amit 1979-ben az elsők között vettek fel az UNESCO Világörökségi listájára.    Az áhítatos apátságot időszámításunk szerint 708-ban építették az odaadó szerzetesek, miután állítólag Mihály arkangyal látogatta meg Avranches püspökét és megparancsolta neki, hogy a tengerből kiemelkedő sziklára építsen kolostort.

Ő azonban először nem tett ennek eleget, ezért az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapjába. Azóta az apátság nem csak fontos zarándokhely, hanem egykor stratégiai erődként, illetve kicsit később még börtönként is funkcionált a francia forradalom idején.    

1879-ben építettek egy a szigetet a szárazfölddel összekötő gátat, így Mont Saint-Michel megszűnt szigetnek lenni. 2006-ban Dominique de Villepin francia miniszterelnök bejelentett egy 150 millió eurós projektet, melynek keretein belül egy hidat terveztek építeni a sziget és a kontinens közé. A hidat 2015 őszén adták át, így Mont Saint-Michel ismét árapályszigetté vált.  Francois Hollande francia államfő így fogalmazott az átadó ünnepségen: „Az ember helyrehozta azt, amit elrontott. A természet visszanyerte jogait.”  

Apály esetén akár gyalogosan is megközelíthető, bár ez nem ajánlott az erős árapály jelenség hordozta veszélyek miatt. Az apró szárazföldnek igen bájos hangulata van középkori falaival, erődítményeivel, 100 főnél is kevesebb lakosával, és szűk kanyargós utcáival melyben gyönyörű kertek és kápolnák húzódnak. Múzeumokat, üzleteket és hoteleket is találhatunk itt, a régi apátság lábánál pedig kávézók és éttermek várnak bennünket.