Srí Lanka közepén egy hatalmas kőoszlop emelkedik ki az őt körülvevő sűrű erdőből. A kőoszlop mintegy 200 méter magas, és egy régi erőd romjainak, illetve egy egykori palotakomplexumnak ad otthont...

Srí Lanka közepén egy hatalmas kőoszlop emelkedik ki az őt körülvevő sűrű erdőből. A kőoszlop mintegy 200 méter magas, és egy régi erőd romjainak, illetve egy egykori palotakomplexumnak ad otthont. Ezek még Kasyapa király uralkodása alatt épültek, időszámításunk szerint 477 és 495 között. A szikla neve, a Sigiriya Oroszlán Sziklát jelent. Miután a király meghalt, a palota elhagyatottá vált, később pedig buddhista kolostorként kezdték használni, egészen a 14. századig.

Ezt követően nincsenek feljegyzések a palota sorsát illetően, a következő említést 300 évvel később, a Kandy Királyság őrtornyaként találhatjuk. A szikla maga vulkáni eredetű, egy kialudt és hosszan erodálódott vulkán magma dugója. A régészek úgy vélik, hogy ezen régió az időszámításunk előtti 3. század óta lakott. Kayapa király valószínűleg azért ezt a helyet választotta központi helyéül, mivel innen 360 fokos kilátás nyílik a környezetére, mely előnyben részesíti őt egy esetleges támadás esetén. Néhány év után egy palotakomplexumot szeretett volna létrehozni itt, melynek felső palotája a szikla tetején, az alsó paloták pedig a talajszinten helyezkedtek volna el. Lenyűgöző kerteket építtetett az egész komplexumban. Háromféle kertet hozott létre, vízikerteket, teraszos kerteket és barlang illetve sziklakerteket. A látogatók figyelmét leginkább ezek kötik le, hiszen ezek a kertek a világon a legrégebbiek között vannak számon tartva és felvezetnek egészen a szikla tetején található palotához. Lépcsők vezetnek fel a szikla tetejére a palotához, félúton láthatjuk a kőoroszlán mancsait, melyek egy hatalmas, nyitott szájú oroszlánhoz tartoztak. Az oroszlán száján keresztül lehetett bejutni a palotába, mára azonban már csak a mancsai maradtak meg. A Cobra Hood barlang több mint 1500 éves festményeket tartalmaz.

Ezek a freskók védve az időjárás viszontagságaitól kitűnő állapotban fennmaradtak. A képek szingaléz hajadon nőket különböző jeleneteket megjelenítve. A régészek nem biztosak benne, hogy vallási rituálék láthatóak-e a képeken, vagy a király feleségeit ábrázolják. Érdekes része a sziklának az úgynevezett tükörfal, mely a nyugati oldalon található. A tükörfal lényegében egy fehér vakolattal borított téglafal, melyet felpolíroztak, így kiválóan tükröződött. Ahogy telt az idő, átváltozott egy graffiti táblává, mivel a látogatók különböző rajzokat és feliratokat hagytak rajta. Néhány ilyen „alkotás” a nyolcadik századra datálható vissza. Továbbra is sok látogató szeretne üzeneteket hagyni a falon, azonban ma már ez nem lehetséges, a „hagyomány” megszűnt, a fal helyreállítása megkezdődött. Ez a palotakomplexum a várostervezés egyik legjobb állapotban fennmaradt példája.

A tény, hogy Sigiriya továbbra is látogatható az érdeklődők számára, az innovatív mérnöki tervezési módszereket bizonyítja. A Sigiriya Múzeum kiállításain megtekinthetjük az ásatások során talált eszközöket és egyéb leleteket. Továbbá fényképeket és reprodukciókat a gyönyörű freskókról, melyek a Cobra Hood barlangban találhatóak. Természetesen a tükörfal graffitijeinek fordításai is megtalálhatóak a múzeumban. Lenyűgöző, hogy egy érintetlen sziklát micsoda élő komplexummá, illetve egyedüláll alkotássá lehet alakítani. Srí Lankai utazásunknak feltétlenül tartalmaznia kell egy látogatást Sigiriyába.