Szardínia

Kristálytiszta, smaragdzöld tenger, azúrkék öblök. Hófehér homokos tengerpart, többezer éves kultúra, népszokásokban továbbélő történelem. Emberek, akikben él az évezredes vendégszerető hagyomány.
A sziget mai nevét a rómaiaktól kapta, de elnevezése a görög mondavilág ködébe vész. E szerint Herkules egyik fia, a titokzatos Sardus vezetett ide egy líbiai népcsoportot.
A második legnagyobb olasz sziget Korzikától délre fekszik. Hossza északról délre kereken 270 km, szélessége keletről nyugatra mintegy 145 km. Területe magába foglalja a környező kis szigeteket is. 1850 km hosszú tengerpartja a meredek gránit vagy trachit sziklafokok és a homokos strandok váltakozó sora. A helyenként zöld, helyenként indigókék tenger nagyon gazdag halakban és remek lehetőségeket kínál könnyűbúvárok és víz alatti halászok számára. Négy nagy öböl nyílik a tenger felé: északon az Asinara, keleten az Orosei-, délen a Cagliari- és nyugaton az Oristano-öböl.
Éghajlata egyenletesen enyhe, jellegzetesen mediterrán. A tél mindig enyhe, nyáron a szelek enyhítik a forróság érzetét. A középhőmérsékletek télen 3-14 °C, tavasszal 7-19 °C, nyáron 16-30 °C ősszel 10-22 °C között van.
A mindössze 1,5 millió lakosú szigetet, Európa egyik legérintetlenebb területét a Tirrén-tenger választja el Olaszország partjaitól. Ezen az Európában egyedülálló egzotikus szigeten az utóbbi évtizedekben a sziget különleges természeti adottságai és a különféle ritka állatok (flamingó, muflon, törpe vadló, jégmadár), növények (eukaliptusz, mirtusz, kaktuszfüge, jázmin) védelmére számos nemzeti parkot, rezervátumot hoztak létre, amely a Mediterrán térség legnagyobb védett területei közé tartozik.
Szardínia a múlt egy darabja, ahol a mesék és a mítoszok ma is tovább élnek. A helyenként barátságtalannak tűnő, kopár vidékeket is már évezredek óta lakja az ember. Ma is gyönyörködhetünk ősi sziklabarlangokban, szinte ép föníciai városokban vagy Szardínia jelképében a nuraghekban, amelyek kőtömbökből épült erődítményszerű lakóházak és őrtornyok. Természetesen megtalálhatjuk a jól ismert római kori maradványokat és a spanyol uralom értékes emlékeit is. Rövid önállóság után Szardínia olasz befolyás alá került, s a piemonti királyság, majd az egységes Olaszország részévé vált, melynek ma is autonóm tartománya.


Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 db a keresésnek megfelelő utazást találtunk.
A keresővel tovább szűkítheti a találati listát!

Szardínia