Mexikó

Mexikó

Mexikó mindenkit felvillanyoz: a napimádókat csakúgy, mint a kultúra iránt rajongókat. A hihetetlenül sokszínű természeti adottságokkal rendelkező Mexikó ma már az egyik legtöbb turistát fogadó ország. Nem véletlenül, hiszen itt sivatag, hegyvidék, vulkánok, sok ezeréves kultúra, ősi romok, vakítóan fehér homokos partok, apró szigetek, dzsungel, és a világ egyik leggazdagabb állat – és növényvilága is megtalálható. A nép kedves és vendégszerető, így garantált a változatos, felejthetetlen utazás. Ismerje meg hát Ön is, Bienvenido – Isten hozta!

Mexikói Egyesült Államok, (röviden Mexikó), földrajzilag észak-amerikai, történelmi és kulturális alapon közép-amerikai ország. A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa. Közel 3000 éven át Mexikó területén fejlett kultúrák alakultak ki, így az olmék, a maja és az azték civilizációi. Az Azték Birodalom egészen a spanyol gyarmatosításig 1521-ig állt fenn, és a mai Mexikó közel 300 évig, 1821-ig spanyol gyarmat maradt.

Időeltolódás: – 8 óra. Április első vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig – 7 óra

Hivatalos pénznem: mexikói peso (MXN), 1 USD = 16 MXN. Az amerikai dollár is használatban van, azonban a visszajárót pesoban adják. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az üzletekben az egyszer áthúzott dollárjel ($) jelenti a pesót, a kétszer áthúzott hagyományosan az amerikai dollárt jelenti. Amerikai dollárt könnyen válthatunk pesóra a bankokban, szállodákban, repülőtereken és pénzváltókban. Az átváltási árfolyam naponta változik.

Hivatalos nyelv: spanyol

Hivatalos vallás: római katolikus

Áram: Az elektromos hálózat 110V-os az európaitól eltérő aljzattal, ezért érdemes átalakítót vinni magunkkal. Természetesen átalakítóval is csak azok az elektromos készülékek működtethetők, amik 110V-ról is képesek üzemelni. Ezeken általában fel van tüntetve, hogy 100-240V-ig üzemelnek.

Egészségügyi előírások: kötelezően előírt védőoltás nincs, azonban Hepatitis A és B elleni oltás ajánlott. A csapvízfogyasztásra nem alkalmas, de mindenhol kapható palackozott víz. Pár szállodának van saját vízfertőtlenítő rendszere, de ott sem ajánlott a csapvíz fogyasztása. Palackozott víz mindenhol kapható. Az italokban felszolgált jég mindenhol fogyasztható, sohasem csapvízből készül. A jeget az ivóvizet gyártó cégek gyártják, és ezt veszik nagy tételben az éttermek, szállodák, kocsmák stb. Hazánkétól eltérő éghajlat és a főzési módszerekben lévő különbségek miatt ajánljuk, hogy fokozottan ügyeljenek a szállodán kívüli étkezésre, főként a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott.

Borravaló: Mexikóban nagyon sokan minimálbért keresnek, ami gyakorlatilag semmi, sőt sokan nem is kapnak fizetést, tehát a borravaló nagyon fontos nekik a megélhetésük szempontjából. Reptéri, szállodai hordároknak húsz peso vagy egy dollár borravalót javasolunk fejenként vagy csomagonként, elvárt mértéke átlagosan a számla értékének 10%-a, kisebb szívességekért 2-3 USD.

Ételek, italok: a mexikói konyha rendkívül fűszeres, legismertebb és legfontosabb ízesítőjük a chili, melynek több száz fajtáját tartják nyílván, olykor még sütemények készítésére is használják. Ha Mexikót említjük, elsők között jut eszünkbe a tequila. Ez nem más, mint kaktuszpálinka, melyet a kék agáve tönkjének a főzetéből párolnak. A sima tequila átlátszó, vízszínű, az añejo (öreg) arany, illetve barna színét többéves, fahordóban való tárolása eredményezi. Alkoholtartalma 38%

Ruházat: könnyű len- és pamutruházat ajánlott. Rövidnadrág (szoknya), póló vagy rövid ujjú ing és szandál vagy papucs az ajánlott viselet. Érdemes hozni egy hosszú nadrágot és egy zárt cipőt is, előfordulhat, hogy pl. a szálloda egyik elegánsabb éttermébe csak úgy engednek be. Kalap vagy fejkendő a nap ellen hasznos lehet! Buszos utakra esetleg egy pulcsi elkelhet a légkondicionáló miatt.

Telefonálás: Mexikóban GSM 1900-as hálózat van, azaz a Magyarországon vásárolt telefonok közül csak a három vagy annál több normás (sávos) készülékek működnek. Mindhárom magyar szolgáltatónak van szerződése valamelyik helyi szolgáltatóval. Ne feledjék, hogy a töltő dugója másmilyen, vagyis adapter kell, egyes régebbi töltők pedig nem működnek 110V-tal, ezekhez konverterre lesz szükség! Mexikó hívószáma: 0052, hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható.

Diplomáciai képviselet:

Mexikói Nagykövetség

Cím: 1024 Budapest, Rómer Flóris utca 58.

Tel.: (361) 326-0486; Fax: (361) 326-0485

E-mail: embamexhu@axelero.hu

Magyarország Nagykövetsége:

Mexikóváros, Paseo de las Palmas 2005; Lomas de Chapuletpec, Del. Miguel Hidalgo DF

Tel.: 0052-5596-1822; Fax: 0052-5596-378

Beutazási szabályok: a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval


Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 db a keresésnek megfelelő utazást találtunk.
A keresővel tovább szűkítheti a találati listát!

Mexikó