Kanada tavai, különösen Brit Kolumbiában és Albertában, kétség kívül gyönyörűek. Ez persze nem azt jelenti, hogy keleti társaik „csúnyák” lennének, de a nyugati területeken található...

Kanada tavai, különösen Brit Kolumbiában és Albertában, kétség kívül gyönyörűek. Ez persze nem azt jelenti, hogy keleti társaik „csúnyák” lennének, de a nyugati területeken található tavak türkiz vizükkel, melyeket hegycsúcsok vesznek körbe, igazán szemet gyönyörködtetőek. Ha vadregényes környezetben szeretnénk csónakázni a csendes vizeken, fogadjuk meg Horace Greeley következő szavait: „Menj nyugatra”.

 

 

Ontario-tó
A Nagy-tavak öt tavának legkisebbike, a világ 14. legnagyobb tava. A Niagara-vízesés alatt fekszik, összeköti a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal, elsőként a Szent Lőrinc folyóba ömlik. A kanadai oldalán fekvő városok legnagyobbika Toronto. Sok úszónak kihívást jelent a tó 51km-es szakaszának átúszása, egyesek feladják, míg mások sikeresen teljesítik, utóbbiak közül azonban eddig mindössze csak 50 emberről tudunk.

Joffre-tavak

A Joffre-tavakat mindenki a lenyűgöző szépségükről ismeri. Az alsó, a középső, és a felső Joffre-tavak glaciális keletkezésűek, ma ezt a gyönyörű türkiz zöld színű vizük tükrözi. A tavak 35km-re északra találhatóak Pentictontól, azonban nem egyszerű a megközelítésük. Egy viszonylag könnyű, rövid séta után, elérkezünk az Alsó Joffre-tavakhoz, ahonnan már sziklás és meredek terep következik, nehezítve ezzel a többi tó megközelítését.

Kliluk-tó

A Kliluk-tó vagy más néven Pöttyös-tó, Osoyoos közelében található. Nyáron érdemes felkeresni a tavat, hiszen a benne található rengeteg ásványi anyag miatt, amikor nyáron vizének egy része elpárolog, akkor a színes ásványfoltok láthatóvá válnak. Foltokat hagynak a tavon, melyek a nyári melegben megszilárdulnak. Sétálni sajnos nem lehet a tó mellett, meg kell elégednünk csodás látványával a kerítés túloldaláról.

Huron-tó

Az észak-amerikai Nagy-tavak egyike, a Huron-tó, a harmadik legnagyobb édesvizű tó a világon. Otthont ad az egyik legnagyobb édesvízi szigetnek, Manitoulin-nak is. A fák száma messze meghaladja a környéken élő emberek számát, akik már számos hajótörésnek voltak szemtanúi. A legjelentősebb hajótörések maradványait konzerválták. Nevét az itt élő huron indiánokról kapta.

Garibaldi-tó

A Garibaldi-tó egy vidéki parkban helyezkedik el, hófödte hegyek és buja erdők ölelésében. Mindössze másfél órás autóútra van Vancouvertől. Megközelítése egy mérsékelten kihívó, 18km-es túrával lehetséges, ami összesen körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, így sokan megszállnak itt egy éjszakára, hogy több időt tölthessenek a tónál.

Felső-tó

A Felső-tó a Nagy-tavakat alkotó öt tó közül a legnagyobb, a világon pedig a legnagyobb területű édesvizű tó. Vulkanikus tevékenységek során jött létre, kora több százmillió év körül lehet. A tó déli részét csak a „Nagy-tavak temetője”-ként emlegetik, a benne található nagyszámú hajóroncs miatt, melyek elsősorban Whitefish Point környékére lokalizálhatóak. Leghíresebb roncsa az 1975-ben elsüllyedt SS Edmund Fitzgerald, melynek környéke védett területnek minősül.