Irán olyan hely, ahol sok minden másképpen néz ki, mint ahogy azt itthon megszoktuk. Érvényes ez az ételekre is. Kezdjük például az egyik legalapvetőbb élelmiszerrel, a kenyérrel. Ebből náluk négy fajta lapos változat is van. A Lavash egy vékony, könnyű kovásztalan kenyér...

Irán olyan hely, ahol sok minden másképpen néz ki, mint ahogy azt itthon megszoktuk. Érvényes ez az ételekre ( első rész ) is. Kezdjük például az egyik legalapvetőbb élelmiszerrel, a kenyérrel. Ebből náluk négy fajta lapos változat is van. A Lavash egy vékony, könnyű kovásztalan kenyér, amely a legtöbb helyen megtalálható. Frissen feltekerhető, puha, szárazon akár egy évig is eláll. A Sangak (jelentése apró kavics) egy olyan kenyér, melyet kis kavicságyon sütnek ki, hosszúkás, háromszög alakú. A kavicsok miatt gödrös, esetleg több helyen lyukas is. Néha szezámmaggal, vagy mákkal szórják meg. A XI. században a katonák alapvető élelmiszere volt. A Taftun egy kelt tésztás kenyér, melyet az agyagkemence belő oldalára tapasztva sütnek, s épp azelőtt vesznek le onnan, mielőtt magától lepottyanna. Tejföl, joghurt, tojás felhasználásával is készítik, gyakran sáfránnyal, kardamommal ízesítik, mákkal díszítik. A legfinomabb a Barbari, egy tipikusan iráni fajta, hosszúkás, ovális, hosszanti csíkozású pékáru. Igazán ínycsiklandozó, fejedelmi lakomákhoz illő. 

Ha megszomjaznánk, a szénsavas üdítőkön, és buborékmentes ásványvízen kívül választhatunk – a természetesen alkoholmentes – különböző gyümölcsökkel ízesített malátás italok közül. Az erre tévedt nyugatiak az alapanyaga miatt ezt hívják sörnek, de azért más íze van, inkább üdítőnek mondanám. Kapható még a Dugh, amely a hazai török éttermekben hozzáférhető Aryan nevű joghurtos italhoz hasonlít. Van belőle szénsavas és szénsavmentes, bár előbbi szerintem egyáltalán nem élvezhető. A különböző gyümölcsökből (banán, eper, dinnye, datolya) készült tejes, vagy vizes turmixok szinte mindenütt kaphatók. Van, ahol fagyit is raknak bele, de készítenek répából, pisztáciából is. Nyári hőségben igazán kellemesek.

 

Érdekes még a Khakshir néven kínált, sebforrasztó zsombor magjából készített ital, amely étvágygerjesztő, gyomor erősítő, bőr feszesítő hatású, valamint kiválóan alkalmas vesekő, vagy hasmenés ellen is. Az azték zsálya (ismertebb nevén chia) magból készített Tokhm-e sharbati nevű üdítő pedig teltségérzetet biztosít, kevés kalóriát tartalmaz, étvágycsökkentő, légúti megbetegedésekre, megfázásra kiválóan használható.

Aki étkezését gyorsan kívánja megoldani, vehet egyszerűen pizzát, vagy hamburgert. Utóbbinál a húst, uborkát, salátát sokszor hosszúkás kenyérbe teszik. De a helyiek egyik kedvence a Kaleh pache, azaz a leggyakrabban juh fej és csülök felhasználásával készített cupákos, zsíros, számunkra nagyon étvágygerjesztőnek nem mondható fogás, melybe belefőzik az állat szemét, agyát, nyelvét is. Helyiek akár reggelire is fogyasztják.

 

Sajnos sütikből nem olyan jó a felhozatal, inkább a látványra mennek, mint az ízre. Sokszor igen édesek, vagy – számomra legalábbis – nem túl finomak. Viszont amit mindenképpen ki kell próbálni, az a Koluche. Az ország több pontján is készítik, különböző méretben, módon. Az egyik legjobb a Kaszpi-tengernél lévő Fuman településen készített, amely méretét tekintve tenyérnyi, s dióval töltik. Létezik kókuszos verzió is, sőt délen Noruz, azaz újév alkalmából minden családnál ez az édesség kerül az asztalra.

 

Amennyiben csak nassolgatni szeretnénk, több lehetőség is kínálkozik. Ehetünk sült kukoricát (Zorrat), vagy vízbe áztatott dióbelet (Gerdu), esetleg gyümölcs tekercset (Lavashak), mely cukor felhasználása nélkül készül úgy, hogy lekvár állagúra főzik a gyümölcsöt (szilva, gránátalma, sárgabarack, cseresznye, meggy, som, stb.), majd azt napon, esetleg sütőben vékony rétegben kiszárítják. Feltekerve, vagy lapokban árusítják. De vehetünk párolt babot is (Baqla), melyet ecettel locsolnak le és esetleg angyalgyökérrel hintenek meg. Ezt este érdemesebb fogyasztani, mivel vérnyomás csökkentő és ezáltal altató hatású. Fogyasztásakor a babszemet két ujj közé fogják kis nyomással a babot a szájba ugrasztják, s a héjat eldobják.

 

 

 

 

Persze nem hagyható ki az italok közül a frissen facsart gránátalmalé, amely árban s ízben sem hasonlítható az itthoni dobozos kivitelhez, vagy az édességek között nem említett iszfaháni különlegesség, a Ghaz, amely liszt, cukor, rózsavíz és pisztácia felhasználásával készül. De számos egyéb perzsa finomság vár még ránk ebben az országban, amit vétek lenne kihagyni.