Érdemes Észak-Portugália látnivalóira, hangjaira és ízeire koncentrálni egy nyaralás során. Észak-Portugália hegyei túrázáshoz kiváló helyszínt kínálnak, a történelmi középkori városok felfedezése a strandokon való séták és borkóstolók igazi...

Néha nem kell túl sok egy Portugáliai vakációhoz...
Bár Portugália kicsi ország, mégis, az egyik végétől a másikig rohanva nem ismerhetőek meg sem az emberek, sem a kultúrája az országnak. Emiatt is érdemes Észak-Portugália látnivalóira, hangjaira és ízeire koncentrálni egy nyaralás során. Észak-Portugália hegyei túrázáshoz kiváló helyszínt kínálnak, a történelmi középkori városok felfedezése a strandokon való séták és borkóstolók igazi kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. Vajon kell ennél több?

 

 

Peneda-Geres Nemzeti Park

Észak-Portugália hegyvidéki részén található a Peneda-Gerês Nemzeti Park, amely az ország egyetlen nemzeti parkja. Gerês, -ahogy a park köznyelven ismert-, 1971-ben alakult abból a célból, hogy megőrizze és védje a természeti környezetet, és lehetővé tegye a természeti erőforrások fejlesztését. Egy régi római út vágja keresztül a parkot. A park tisztviselői korlátozzák az idegenforgalmat, de azok, akik idelátogatnak néhány kempingterületet valamint kiváló túraútvonalakat találnak egy régi kolostor és egy régi kelta település (castro) felé. Vallási szentélyek is megtalálhatók a főút közelében. A vízesések mindenfelé láthatóak, és amikor a víz elég alacsony, megtekinthető a két, eltorlaszolt régi falu maradványa is.

Braga

Braga, Portugália legvallásosabb városának számít. Portugália harmadik legnagyobb városának annyi temploma és műemléke van, hogy egy Porto-ból induló egynapos kirándulás során sem lehet mindet meglátogatni. Érdemes csak néhányra koncentrálni, kezdve a barokk Sanctuário do Bom Jésus do Monte templommal, amely a város fő látnivalója. Bragában nagy a készülődés a Szent Héten, és ez az ünnepség Észak-Portugália minden részéből vonzza a látogatókat. Érdemes meglátogatni az Érseki-palotát vagy akár egy nem-vallásos helyszínt is, mint pl. a Santiago torony, amely egykor az ősi városfal része volt.

Guimaraes

Néha szórakoztató dolog visszatérni a kezdetekhez, így ebben az esetben érdemes meglátogatni a Guimaraes-t, amelyet Portugália születési helyének tartanak. Gótikus épületek, keskeny macskaköves utcákkal tarkított középkori központ (emiatt érdemes kényelmes sétacipőt hordani),szép terek, és kültéri kávézók várják az idelátogatókat és persze mindemellett sok-sok történelem van ebben a hagyományos portugál városban! A legnépszerűbb látnivalók közé tartozik annak a régi kastélynak a romjai, amelyek egykor védték Guimaraes-t a mór és normann támadások ellen. Lehetőség van felvonóval a Penha Park-ba felmenni, ahol gyönyörű panoráma és kihívást jelentő túraútvonalak várják a látogatókat.

Douro-völgy

A Douro-völgy igazán a képeslapokra való! A völgy látványos tája csak egyike azon okoknak, amely miatt a Douro-völgy a Travel & Leisure magazin 8. helyén szerepel. Ezen a listán szereplő helyszíneket érdemes mindenképpen meglátogatni 2017-ben. Varázslatos völgyként írják le a völgyet, ahol művelt szőlőültetvények láthatóak a hegyvidéki területeken, valamint ahol a Douro-folyó a buja növényzet és a festői falvak között kanyarog. A Douro-völgy az asztali borairól és kikötőiről is jól ismert, ezért mindenképpen érdemes ellátogatni egy pincészetbe, ahol lehetőség van a világ első eredetvédelemmel jegyzett borvidékének borait megkóstolni.

Porto

Lisszabon után Porto Portugália második legnagyobb városa. Ez a város gyorsan válik a legkedveltebb utazási célpontok közé Nyugat-Európában. Érdemes felfedezni Porto egészét az óváros (Ribeira) keskeny utcáitól, az új részeken található nagy plázákig. A város a világ egyik legnépszerűbb desszertborának is nevét adta: Porto. Érdemes bórkóstolásra elmenni a Porto borospincéihez a Douro folyó mentén, ahol a város élénk éjszakai életébe is belekóstolhatnak az idelátogatók. A történelem szerelmesei számára a sok barokk épület és műemlék igazi élményt nyújthat az óvárosban, ilyen például a IV. Pedro portugál király szobra a Szabadság-téren.