Velencében az apály már a második évben csökkentette olyan mértékben a vízszintet, hogy a város csatornái szinte víz nélkül maradtak. A turistáknak, akik a híres kék-zöld csatornákon való gondolázásra vágytak...

Velence non stop utazás  

Olaszország, Velence és környéke, Velence
Indulások: 2021.05.14-tól
Időpontok: 7 db
Ellátás: önellátás
Típus: Klasszikus városlátogatás
Szállás: Autóbusz
Utazás: autóbusszal

Velencének számos arca van: melankolikus, ködbe burkolózó, vidám és napsütötte, csodálatosan szép, de sok helyütt kikezdte az idő vasfoga. Ebben az egészen egyedülálló városban rengeteg hangulat fogja meg az embert. "La Serenissima" - a legfenségesebb -, így nevezte magát évszázadokon keresztül a büszke Velence. És joggal, mert a lagúnák városa egykoron az Adria királynője volt. Flottája uralta a tengereket. A kereskedelem és a hódítások mérhetetlen gazdagságot teremtettek számára. Mindmáig az e korból származó nemesi paloták övezik a csatornákat. 118 szigeten és szigetecskén alakult ki ez a város, az összeköttetést több mint 400 híd biztosítja. Titokzatos utcácskák nyílnak váratlanul festői terekre. 100 templomát világhírű mesterek, művészek freskói, falfestményei díszítik. Szent Márknak, a város védőszentjének szimbóluma az oroszlán, amely az egykori köztársaság hatalmi jelvényeként mindenütt jelen van. Velencében nemcsak rengeteg műkincs van, amit meg lehet nézni, itt a város maga egységes műemlék. És a város minden évben ezernyi színében ragyog fel, amikor a velencei karnevál alkalmával a maszkák drága és fantáziadús viseleteikben méltók akarnak lenni a város szépségéhez.

15 629 Ft/fő-től +

Velencében az apály már a második évben csökkentette olyan mértékben a vízszintet, hogy a város csatornái szinte víz nélkül maradtak. A turistáknak, akik a híres kék-zöld csatornákon való gondolázásra vágytak, sajnos csalódniuk kellett, hiszen az apály miatt a gondolák, a város elsődleges közlekedési eszközei a csatornák aljában maradt sártengerben sorakoztak. Az idei kivételesen alacsony vízszintet az abnormális árapályok okozták, melyeket az északkelet-olaszországban drasztikusan lecsökkent csapadékmennyiség eredményezett. Mivel a város csatornarendszerét elhanyagolták az utóbbi években, így most különösen látványos azok rossz állapota.

A csatornák mélysége csökkent, felhalmozódott bennük a sár és a szemét, így növelve annak esélyét, hogy a hajópropellerek beleakadjanak a lebegő hulladékokba. Az alacsony vízszint továbbá láthatóvá tette a történelmi épületek alatt húzódó omladozó téglafalakat.

A velencei hatóságok a csatorna karbantartása szempontjából hanyagul álltak a problémához. A csatornák kotrását ismét az 1990-es évek végén kezdték meg, közel fél évszázados elhanyagolás után. A városban hiányzik továbbá a modern szennyvízrendszer is. A történelem során a keletkezett hulladékokat mindig a csatornákba dobták, habár a nagyobb épületek szennyvizei már akkor is valamiféle előkezelést igényeltek, mielőtt a csatornába önthették volna. Néhány palota saját tároló tartályokkal is rendelkezik, de mindig van egy minimális szivárgásuk, amely néha felettébb büdös.

Az elmúlt években a velencei városi tanács egyre kevesebbet költött a csatorna karbantartására, helyette az 5,4 milliárd eurós MOSE dagály elleni gátak befejezésére összpontosítottak, melyek a lagúnát hivatottak megvédeni árapály idején. Az 1970-es évektől kezdve, közel 50 éve gondatlanul szivattyúzzák a terület ipari létesítményei a felszín alatti vízkészleteket a földalatti víztartó rétegekből, így a város vízszintje már csak alig 23 cm.

A süllyedés az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, mára már csak évi 1-2mm-es csökkenésről beszélhetünk, ilyen körülmények között azonban a város csatornáinak kiszáradása meglehetősen szokatlan.