Akár felmászunk Mount Everest lejtőin, vagy tiszteletet teszünk Buddha szülőhelyénél, egy nepáli utazás a legkedveltebb célpontja lehet sok utazónak. Nepál, a Himalája láncolata...

Akár felmászunk Mount Everest lejtőin, vagy tiszteletet teszünk Buddha szülőhelyénél, egy nepáli utazás a legkedveltebb célpontja lehet sok utazónak. Nepál, a Himalája láncolata mentén található Kína és India között. Az ország a legváltozatosabb tájjal büszkélkedhet a bolygón: a hófödte hegyektől a szubtrópusi erdőkig. A nepáli kultúra rendkívül változatos, rengeteg a több évszázados templom és szentély, melyeket számtalan színes, izgalmas fesztivál jellemez.

 

 

Lumbini

A buddhista zarándokok tömegei nem mindennapi látvány nyújtanak Lumbiniben, amely a hagyományok szerint szülőhelye Sziddhártha Gautama, vagyis Gautama Buddhának. A régészeti leletek körülbelül ie. 550-ig nyúlnak vissza, a legendás helyszín vonzza a tudósokat, kutatókat és a kíváncsi látogatókat is. Itt, a kertben egy fa közelében adott életet Buddha anyja, Maya Devi Buddhának, ahol most egy, a nevét viselő templom áll. A Kenzo Tange japán építész által tervezett kis park közepén álló komplexumban több kolostor, szent tavak, meditációs központok és kulturális létesítmények találhatóak.

Janakpur

Nepál középső részének déli részén, a Terai síkságon található, Janakpur, amely egykor az évezredes Indiai Királyság fővárosaként Mithila néven volt ismert. A maithili kultúra még mindig virágzik itt. Hinduk úgy tartják, hogy Janakpur az a hely, ahol az Ráma nőül vette Szítát (más néven Janaki-t), így az egész világból több ezer hindu zarándokol el ide Janaki Mandir templomába minden évben, hogy megünnepelje a házasságuk évfordulóját. A háromszintes, hatalmas XIX. századi márvány építmény a 60 szobájával a legnagyobb templom Nepálban. Janakpur a több mint 100 megszentelt tavacskájáról ismert, amelyek ebben a nyugodt városban szétszórva találhatóak meg.

Nagarkot

Nagarkot, tökéletes hely azon utazók számára, akik szeretnék megtapasztalni a Himalája szépségét és fenségességét anélkül, hogy megerőltetnék magukat, hiszen ez a hely a hegyekre és a Katmandu-völgyre néző csodás panorámájáról a legismertebb. Ez a falu egy nagy hegygerincen található északkeletre Bhaktapurtól. A 4500 lakost számláló faluból a Himalája 8 csúcsára gyönyörű kilátás nyílik. Vonzó szállások variációi találhatóak itt minden árkategóriában, amelyek közül sok esetén gyalog is elérhető a nem messze lévő Nagarkot-kilátótorony, ahonnét a napfelkeltét megcsodálni talán az egyik legszebb dolog Nepálban.

Everest-alaptábor

Az az eltökéltség, hogy a Mount Everest alaptáborába feljussanak, kalandvágyók ezreit vonzza az Everest régióba minden évben. Az utazás már Lukla kifutólópályánál megkezdődik, majd egy akadálymentes, kétsávos ösvényen vezet fel a több napos út az Everest alaptáborba. A Sagarmatha Nemzeti Parkon belül található Namche Bazaar a serpa falu, amely a legtöbb expedíciónak (is) megállóhelye. Az ország egyik legelső buddhista központja, a Tengboche-kolostor is a Khumbu régióban található. Számos szállás elérhető a kolostor közelében, melyek közül sok esetben pompás kilátás nyílik a világ legmagasabb hegyére.

Chitwan Nemzeti Park

A vadvilág megtekintéséhez a legjobb helyszíneket a Chitwan Nemzeti Park kínálja Nepálban, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok számára nyújt menedéket, mint a bengáli tigris és az egyszarvú rinocérosz. A park nagy vonzerejének számít, hogy nagy eséllyel lehet közelről megszemlélni egzotikus vadon élő állatokat, köztük az elefántokat, leopárdokat, indiai bölényt, az orrszarvút és az ajakos medvéket. A jeep-túrák mellett, a látogatók megtapasztalhatják a parkon keresztül vezető dzsungel túrákat, elefánt-túrákat és kenu-túrákat. A park szélén luxusszállások állnak az idelátogatók rendelkezésére továbbá a közeli falu Sauraha is megfizethető szállásokat kínál.