Akár felmászunk Mount Everest lejtőin, vagy tiszteletet teszünk Buddha szülőhelyénél, egy nepáli utazás a legkedveltebb célpontja lehet sok utazónak. Nepál, a Himalája láncolata...

Akár felmászunk Mount Everest lejtőin, vagy tiszteletet teszünk Buddha szülőhelyénél, egy nepáli utazás a legkedveltebb célpontja lehet sok utazónak. Nepál, a Himalája láncolata mentén található Kína és India között. Az ország a legváltozatosabb tájjal büszkélkedhet a bolygón: a hófödte hegyektől a szubtrópusi erdőkig. A nepáli kultúra rendkívül változatos, rengeteg a több évszázados templom és szentély, melyeket számtalan színes, izgalmas fesztivál jellemez.

 

 

Pokhara

A nyugodt tavaival, zöldellő partjaival és hegyre néző kilátásával Pokhara népszerű üdülőhely a világ minden tájáról ideutazók számára. Az Annapurna régió „kapujaként” is ismert, tóparti város kellemes kikapcsolódást kínál a fáradt túrázóknak, és lehetőséget biztosít a szabadtéri kalandokra is, kezdve a kényelmes evezős-csónak túráktól a vadvízi evezésig. Pokhara három legnagyobb tava közül a Phewa-tó luxusszállodákkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel van körülvéve. A tó közepén, egy kis szigeten található templomot Barahi Bhagwati istennőnek szentelték, és itt szinte minden hétvégén szertartásokat tartanak.

Patan

Patan-t a Bagmati folyó választja el Katmandutól, a város jól ismert az iparosairól illetve a lenyűgöző Newari építészeti alkotásaikról. A XVII. században épült paloták, udvarok és a Patan Durbar templomai a város fő látnivalói. A sokoszlopos homlokzatával, aranyozott tornyaival, a nemrég felújított kő Krishna-templom különösen feltűnő, úgy, mint a nemrégiben felújított Sundari Chowk (Holdfény-tér), az udvarán díszesen faragott süllyesztett medencével a tér díszeként. Patan, az egyik legjobb hely Nepálban a gyönyörű, kézzel készített selyem szárik megvásárlásához, hiszen egykor az ország királyi családjának és az arisztokratáinak az öltözetei is itt készültek.

Bhaktapur

Katmandu-völgy három fő ősi városa közül az egyik a jó állapotban fennmaradt Bhaktapur, ahol a 2015 évi földrengések nagy károkat okoztak. Szerencsére a város legtöbb temploma és szentélye - amelyek a fő látnivalói ennek a helynek, amelyet a „Rajongók városának” is neveznek - sértetlenül maradtak. Kevésbé zsúfolt és mozgalmas, mint a nyüzsgő Katmandu, így Bhaktapur kényelmes sétákat kínál középkori tereken, kanyargós utcákon, és gyalogos sétányokon. A város Durbar-tere egy kihagyhatatlan hely úgy, mint az 55 Ablakos Palota, amelynek XV. századi épülete ma a Nemzeti Művészeti Galériának ad otthont.

Annapurna régió

Az Annapurna régió északnyugat Nepálban a túrázóknak egy páratlan szabadtéri élményt kínál. Bemutatja a terület változatos táját, a túrázás során az utazók a Himalája magas hegyein, mély szakadékokon keresztül, elhagyott fennsíkokon és buja szubtrópusi völgyeken (helyenként teraszos gazdaságok is találhatóak itt) haladnak át. A túra alatt áthaladnak számos vallási helyszínen és apró faluban. A Pokharából induló út teljes menetideje körülbelül három hét, bár sokan csak a felét teszik meg gyalog és a Jomsom repülőterétől elrepülnek. Van egy rövidebb, de nem kevésbé szép Annapurna Sanctuary-túra, amely körülbelül 8-12 napig tart. Ez az egyik legnépszerűbb túra, a nepáli menedékházaknál sűrün, vagy a legmagasabb szakaszokon annál hamarabb is vannak megállók.

Katmandu

Az ország kulturális fővárosa, Katmandu az a hely, ahol a legtöbb nepáli kaland kezdődik, mivel az összes tengerentúli járata a város repülőterén landol. A zsúfolt metropolisznak, több mint 1 millió lakosa van, így Katmandu egy kaotikus keveréke az idegenforgalmi üzleteknek, az utazási irodáknak, szállodáknak, éttermeknek, vallási helyeknek és kézműves műhelyeknek. A város híres Durbar-tere még mindig felújítás alatt van a legutóbbi földrengések miatt, de sok ép helyszint érdemes megtekinteni. Az erdős hegy tetején álló Swayambhunath ősi buddhista komplexuma egy kihagyhatatlan látnivaló, amelynek vonzereje, hogy elsöprő kilátást nyújt a Katmandu-völgyre.