Kambodzsáról mindenkinek Angkor jut az eszébe, azonban látnivalói messze túlmutatnak ezen. Ha szeretnénk egy kicsit jobban megismerni, felfedezni mindennapi arcát, akkor jobban a felszín mélyére kell...

Kambodzsáról mindenkinek Angkor jut az eszébe, azonban látnivalói messze túlmutatnak ezen. Ha szeretnénk egy kicsit jobban megismerni, felfedezni mindennapi arcát, akkor jobban a felszín mélyére kell néznünk és egy kicsit el kell vonatkoztatnunk a tömegturizmus által kínált útvonalaktól. Az alábbi összeállítás ebben lesz a segítségünkre.

 

 

Banteay Chhmar

Angkor turisták nélkül? Túl szép, hogy igaz legyen, pedig mégis lehetséges. Banteay Chhmar Kambodzsa legjobban őrzött titka. A hatalmas, de rejtett templom komplexum kb. 2 órára található Siem Reap-től, egy rejtélyek övezte dzsungelben. Mivel az úttól jóval távolabb található, tökéletes hely arra, hogy átélhessük Indiana Jones kalandjainak hangulatát. Nincsenek szállodák, nyugati éttermek, vagy wifi, csak a helyi családoknál van lehetőségünk megszállni. Banteay Chhmar a 4. legnagyobb templom Kambodzsában, azonban a turizmus eddig hanyagolta nehéz megközelíthetősége miatt. Éppen ez teszi még érdekesebbé. Hatalmas árkok veszik körbe, falait faragott domborművek díszítik, oszlopai pedig az Angkori komplexuméhoz hasonlóak. Ami a legfontosabb mégis, hogy nincsenek turisták. Tőle 12 km-rel távolabb található a Prasat Samnang Tasok templom, melyet már szinte teljes mértékben birtokba vett a dzsungel, lenyűgöző látványt létrehozva.

Koh Rong Samloem

Pálmafák közé akasztott függőágyak, ízletes banánpalacsinták a tengerparton, hideg sör és tüzes naplemente - ezek azok, amiket Koh Rong Samloem tartogat számunkra, és még sok minden mást is! Mindössze 2 óra hajóval Sihanoukville partjaitól, ez az aprócska paradicsom, melyben a legtöbb turista csak átutazóként jelenik meg. A nyugati parton aranyhomokos, míg a keleti parton hófehér tengerpartok várnak bennünket. A sziget belsejében az állatok teljesen szabadon vannak körülöttünk, így itt túrázni igazi természet közeli és felejthetetlen élmény. Koh Rong Samloem gyorsan fejlődik, a kisebb bungalókat lassan felváltják a komfortosabb villák, így nem árt sietnünk, ha még a nyugodt szépségében szeretnénk gyönyörködni. Szállást könnyedén találhatunk magunknak, bármilyenek is legyenek az igényeink. Mindezek ellenére a sziget mégis hiteles, a helyiek barátságosak, a víz meleg, a hangulat pedig csodálatos! A változás azonban a láthatáron, így hát ne késlekedjünk, kerekedjünk útra minél előbb.

Kep

Kep egy kicsi tengerparti város Kambodzsa déli részén, melyet só mezők és bors ültetvények jellemeznek. Gyakran jellemzik csak egy lépcsőfokként Vietnam határa előtt, sokan nem tartják számon, mint látnivalót, csak egy akadályként tekintenek rá elhelyezkedése miatt. Hangulata egyedi, pár nap alatt minket is magával ragad az álmos kisváros bája. A Kep Nemzeti Parkban tett hosszú, festői séták, és a város friss tengeri finomságai igazán paradicsomi élményeket hagynak bennünk. A Crab Market nem más, mint Kep dobogó szíve, az egyetlen hely, ahol a tengerparton kívül még érdemes tartózkodni naplementekor. Ahogy a nap elbújik a tengerben, igazán mozgalmassá válik. A halászok aznapi fogásaikat kínálják, gyerekek rohangálnak, és mindenféle finomságot kínálnak felénk az emberek, legyenek azok akár a tenger gyümölcseiből készült nyalókára emlékeztető nyársak, vagy rögtönzött barbecue ételek, melyeknek füstje körüllengi a piacot. Közvetlenül a piac mellett található több, a víz fölé épült kissé rozoga étterem is, ahol a helyi specialitásokat, illetve az ízletes rák és banánvirág salátát is megkóstolhatjuk.

Koh Thonsáy

Keptől mindössze fél órára található Koh Thonsáy, vagy, ahogy még sokan ismerik a „Rabbit Island”. A szigeten nincs wifi, nincs áram, így felszabadulhatunk a technológia jelentette függőségeinktől és kötöttségeinktől, ez által tökéletesen kikapcsolódhatunk. Ezen a szigeten újra visszakerülünk az alapokhoz, élvezhetjük az élet természetes, mesterséges ingerektől mentes mivoltát. A sziget minden értelemben rusztikusnak mondható, a szállások kicsit rozogák és még az is előfordulhat, hogy a vacsoránkról saját magunknak kell gondoskodnunk. Nem mindenki érzi jól magát egy ilyen szigeten, azonban akik mégis, nekik egy felejthetetlen kaland lesz az itt eltöltött idő.

Pailin

Pailin városának környezete igazán lenyűgöző. A Kardamom-hegység mellett található, mivel egy ritkán látogatott régióban fekszik, barátságos idegenekre és rengeteg meglepetésre lelhetünk. Thaiföld határa innen kevesebb, mint egy óra, így igazán megér egy látogatást. Túrázhatunk a Kék-hegység mentén az Otaveo-vízeséshez, aztán felkereshetjük a kis éttermet a vízesés mellet, ahol ízletes helyi specialitásokat és ízeket kóstolhatunk. Nyugalom, szabadság, érintetlen természet vár ránk.