Iránban való barangolás során szinte mindenhol fellelhető a kebab. Ez a leginkább fűszeres báránycsülök,marha bélszín, vagy csirke húsból készült étel leginkább darált húsból (kubideh), vagy szeletekre vágva, olajban pácolva...

Amikor egy utunkra visszaemlékezünk, mindig meghatározó jelentőségű, hogy milyen ételeket fogyasztottunk, hogy ízlettek a helyi specialitások. Az ételek mindig jellemzőek az adott kultúrára, szűkebb-tágabb régióra. Így van ez Iránnal is, ahol már bizonyos fogásokat megkóstolva is meg tudjuk mondani, az az ország melyik területéről származik.

Iránban való barangolás során szinte mindenhol fellelhető a kebab. Ez a leginkább fűszeres báránycsülök, marha bélszín, vagy csirke húsból készült étel leginkább darált húsból (kubideh), vagy szeletekre vágva, olajban pácolva (barg) kerül a nyársra, melyet izzó parázs felett forgatnak. Általában egy jó nagy kupac rizzsel kis vajjal a tetején, sült paradicsommal, nyers hagymával és kenyérrel tálalják. Mikor a nyárson egymást követi a szeletelt, valamint a darált hús, akkor azt Kebab Soltani-nak hívják. Ha bárány, vagy borjúhús kockákat húznak a nyársra, az a Chenje, míg ha csirke és bárány váltja egymást, az a Bakhtiyari, vagy Bolghari.

Hazánkhoz képest Iránban lényegesen több halat (mahi) esznek. Legkedveltebb a pisztráng, de megtalálható mások mellett a Kaszpi-tengeri fehér hal, egy kisebb pontyféle is. Gyakran a hasánál felvágva és kinyitva készítik el. Elmaradhatatlan hozzávalója a citrom, melyből szintén rengeteget fogyasztanak.

Az étkezésekhez minden beszerezhető a bazárban. A fűszerekből, szárított magvakból, gyümölcsökből kimeríthetetlen mennyiségben kínálnak. Ha erre járunk, sáfrányt mindenképpen érdemes vennünk, mert igen jó minőségű és az itthon kapható ár töredékébe kerül.

Sajnos levesből nem nagy a felhozatal, a legáltalánosabb az árpa leves. De kis keresgéléssel rá tudunk találni az Ash Reshteh nevűre is, amely egy sűrű, zöld növényekkel (petrezselyem, spenót, kapor, újhagyma), erjesztett tejjel, csicseriborsóval, babbal készített, vékony tésztával tálalt helyi specialitás. Néhol nagy üstökben árulják az utcán is.

A padlizsánt igen változatos módon tudják elkészíteni. Észak-Iránból, Gilan tartományból származik a Mirza Qasemi, melynél a pépesített, fűszerezett padlizsánt tojással elegyítik, s előételként, vagy főételként is fogyasztják. A Kashk-e Badenjan fűszereket, kis diót és savanykás joghurtot tartalmaz, míg a Khoresh Badenjan nem más, mint egy paradicsomos-sáfrányos padlizsán ragu.

Ha Iránba látogatunk, mindenképpen meg kell kóstolnunk a Dizit (más néven Abgusht), ezt a mi gulyásunkhoz picit hasonlító ételt. Fogyasztásához szinte már egész rituálé kapcsolódik, ugyanis a bárányhúst, csicseriborsót, paradicsomot, babot, hagymát, fokhagymát, krumplit tartalmazó kis cserépedényben hozzák ki. Először egy külön tálba le kell önteni a levét, majd a visszamaradt hozzávalókat össze kell zúzni. A lébe kis kenyér darabokat dobálhatunk, valamint a kenyérbe szedhetünk a pépből, amit hagymával megbolondítva falhatunk fel.

Tabriz városának nevét viseli az a gombóc (Kofte Tabrizi), amit marha, vagy bárány húsból készítenek, főtt rizzsel, fűszerekkel, felesborsóval és tojással gyúrnak egybe, és közepébe kis ringlót, sárgabarackot, aszalt szilvát, vagy főtt tojást helyeznek. Mindezt paradicsomos szószban tálalják.

Raguból szintén igen sok féle áll rendelkezésre. Készülhet párolt bárány, vagy marhahúsból sültkrumplival, szárított citrommal ízesítve (Khoresht-e Qeimeh), vagy aszalt szilva és bárány, vagy csirkehús (Khoresht-e Alu) felhasználásával.

A rizs elkészítésének és felhasználásának szintén végtelen lehetősége kínálkozik a perzsa konyhában, melyek közül kettőt emelnék ki: A Tahchin egy rizs, joghurt, sáfrány és csirke filé felhasználásával készült finomság, melynek a külső rétegét kicsit megsütik. A másik, egy sírázi specialitás a Kalam Polo Shirazi, amelynél az apróra vágott káposztával ízesített rizshez kis marhahús golyócskákat adnak. De a rizst tálalják még lencsével, kaporral, lóbabbal, mazsolával is. Mindegyik nagyon finom, érdemes kipróbálni őket.

Természetesen számos ismert perzsa étel nem került itt bemutatásra. Ilyen a Qorme Sabzi, amely egy gyógynövények, bab, póréhagyma, koriander, görögszéna felhasználásával készített ragu, vagy a Fesenjan, amely gránátalma szirupos diós szószban tálalt csirkemell, és még sorolhatnám tovább…