A rotterdami kikötőhöz közel, Spijkenisse-ben található egy nyilvános könyvtár, amely olyan, mint egy „Könyvhegy” a város piacterén. Ebben a piramis alakú, üvegépítményben 5 emeleten találhatóak könyvespolcok...

A rotterdami kikötőhöz közel, Spijkenisse-ben található egy nyilvános könyvtár, amely olyan, mint egy „Könyvhegy” a város piacterén. Ebben a piramis alakú, üvegépítményben 5 emeleten találhatóak könyvespolcok, amelyeket mintegy 480 méter lépcső, járda és beltéri terasz köt össze, amelyek a piramis csúcsára spirál alakzatban érnek fel.

Ez a „Könyvhegy” belülről egy másik piramissal van körbekerítve, amelynek pajta-alakú szerkezete a város mezőgazdasági múltjára emlékeztetet, arra, hogy a település egy mezőgazdaságra épült faluból önellátó oktatási és kereskedelmi központtá alakult az elmúlt 40 évben. A „Könyvhegy” minden oldalról átlátható a piramis üveghomlokzatán keresztül, amely belülről meg van világítva egyrészt a reklám miatt, másrészt abból a célból, hogy olvasásra invitálja az érdeklődőket.

Mindez nagy jelentőséggel bír egy olyan közösségben, ahol a lakosság mindegy 10 százaléka írástudatlan. A könyvtár mellett, az épület a Környezeti Nevelési Központnak, sakk klubnak, nézőtérnek, előadóteremnek, tárgyalóknak és kereskedelmi és kiskereskedelmi irodáknak is otthont ad, amelyek székhelyei az üvegépület alsóbb részében találhatóak. A teraszos részeket a könyvtár foglalja el annak érdekében, hogy kihasználják az üvegtető által nyújtott fényt és a tereket.

Annak érdekében, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gázokat, az épület légkondicionáló nélküli. Nyáron a természetes szellőzés és napellenző együttesen komfortos beltéri klímát eredményez. Télen a padlófűtés és dupla üvegezés nyújt stabil belső környezetet.

Még a könyvespolcok, a korlát, a mellvéd, és az információs pultok és bárok is újrahasznosított virágcserepekből vannak, amellyel egyszerre tűzállók és gazdaságosak is egyben. A „Könyvhegyet” holland építészek tervezték és a nagyközönség számára 2012-ben nyitották meg. Az innovatív design számos építészeti díjat nyert.