A Paiva Sétány tulajdonképpen egy 8 kilométer hosszú, fából készült járdákból és lépcsőkből álló sétány Portugáliában, mely szorosan követi a hegy oldalát, végig a Paiva folyó mentén...

A Paiva Sétány tulajdonképpen egy 8 kilométer hosszú, fából készült járdákból és lépcsőkből álló sétány Portugáliában, mely szorosan követi a hegy oldalát, végig a Paiva folyó mentén, egészen Arouca falvacskájáig.

A járdák csigalépcsőként vezetnek fel a hatalmas hegy tetejére, ahonnan gyönyörű panoráma tárulkozik a szemünk elé. A folyó felett egy rendkívül keskeny fahíd ível át, mellette pedig a hatalmas sziklák és a természetes növényzet uralják a látképet.

Az útvonal Areinhonál indul, a folyóparttól, és a folyó egy másik partján, Espiuncában ér véget, mindeközben érintve egy harmadik partszakaszt is Vau-nál. Mivel az útvonal végig követi a folyót, így a túrázók számára gyönyörű kilátás nyílik a vízesésekre, az egzotikus állat és növényvilágot is megcsodálhatják, illetve gyönyörködhetnek az alattuk kanyargó folyóban is.

A sétány 2015 Júliusában nyitotta meg kapuit, azonban Szeptemberben egy pusztító futótűz áldozata lett, mely közel 600 méter hosszan okozott károkat a fából készült járdákban. Néhány hónap elteltével a restaurálási munkálatok véget értek, így a sétány ismét megnyithatta kapuit a nyilvánosság számára.