Rotterdam történelmi Binnenrotte-terén a Blaak-állomás mellett egy tizenegy emeletes magas, boltíves épület található, amely a földszinten lévő hatalmas élelmiszer-piac felett helyezkedik el. Ennek az íves épületnek...

Rotterdam történelmi Binnenrotte-terén a Blaak-állomás mellett egy tizenegy emeletes magas, boltíves épület található, amely a földszinten lévő hatalmas élelmiszer-piac felett helyezkedik el.

Ennek az íves épületnek lakható részeiben több mint kétszáz lakás található, ahol minden lakóegység vagy a piacra vagy a padlóban lévő üvegfelületre néző ablakkal került kialakításra, így a lakók láthatják alább lévő nyüzsgő helyszínt. Az épület külső homlokzata szürke kőből lett kialakítva, olyannal, mint a környező köztér. A végek azonban üvegtáblákkal vannak zárva az eső és a hideg ellen.

A piac boltíves mennyezete hatalmas gyümölcsöket, zöldségeket, és a virágokat ábrázoló fali festményekkel díszített, amelyet egyesek a Sixtus-kápolnához hasonlítottak. A Markthal vagy más néven Market Hall 2014-ben nyílt meg, ez Hollandia első fedett piaca és mindemellett egyedülálló látvány is!

Egyedisége nem csak az alakjában és a méretében rejlik, hanem abban, ahogy a különböző funkciókat kombinálták: egy rotterdami lakóépület, ahol friss élelmiszerpiac található élelmiszerüzletekkel, éttermekkel, szupermarketekkel valamint egy mélygarázzsal. A boltíves belső teret elfoglaló nagy falfestmények Arno Coenen és Iris Roskam munkái, amelyek kiemelkedő figyelmet kaptak a Markthal megnyitásakor, 2014-ben.

A művek, amelyeket „bőségszaru” névvel illettek, mintegy 11.000 négyzetméteren helyezkednek el, és túlméretezett nagy képekben mutatják azokat a piaci termékeket, amelyek megvásárolhatóak a piacon, míg a virágok és rovarok XVII. századi holland csendéleteket festő mesterek munkáira utalnak.

A képeket digitálisan készültette el és szolgáltatta a Pixar Stúdió majd perforált alumínium panelekre nyomtatták. Azt mondják, hogy a művek nyomtatási felbontása egy magazinéhoz hasonló.