Az első világháború egyik leghosszabban elnyúló csatája Verdunben játszódott le, Északkelet-Franciaországban. A verduni csata, vagy ahogy gyakran említik fájó szívvel...

A Pireneusok két oldala

A Pireneusok két oldala  

Franciaország, Kasztília, Toulouse
Indulások: 2020.06.02-tól
Időpontok: 1 db

Program:


PROGRAM:

1. NAP: BUDAPEST – BARCELONA – ANDORRA – CARCASSONNE

Budapestről a reggeli órákban utazás Barcelonába. Megérkezésünk után felszállunk autóbuszunkra és irány Andorra, a Pireneusokban található kedves miniállam. Megtekintjük a főváros, Andorra la Vella fő látványosságait: Szent István szé­kesegyház, Nemzeti Könyvtár, Parlament épülete, (mely a világ legrégebbi parlamentje). Ezt követően szabad­idő, vásárlási lehetőséggel, a vámmentes államban. A fővá­rost elhagyva a Pireneusok káprázatos hegyi útján megyünk át Franciaországba. Késő délután érkezés Carcassonne-ba, a világ legnagyobb várához, mely természetesen világörökség. Ez a romantikus épületegyüttes több városfalat, hangulatos utcákat, és egy régi templomot is rejt. Több híres filmet for­gattak ezen a helyen, mely megőrizte középkori hangulatát. Szállás Carcassonne-nál.

2. NAP: CANAL DU MIDI – TOULOUSE – LOURDES

Délelőtt egy hajókirándulásra invitáljuk Önöket a Canal du Midin, amit az UNESCO világörökségnek nyilvánított. Délután indulunk Toulouse-ba. Hamisítatlan dél-francia hangulat, és jelentős műemlékek fogadnak bennünket ebben az egye­temi városban, amely a francia nyelv bölcsője is. Sétánk során – többek között – látjuk a hatalmas városházát, a Jakobinus kolostort és a 115 méter hosszú St. Sernin Bazilikát, a románkori építészet egyik legnagyobb alkotását. Toulouse-t elhagyva foly­tatjuk utunkat a Pireneusok híres zarándokhelyére, Lourdes-ba. Megtekintjük a Csodatévő barlangot, a jelenés helyszínét, ahon­nan az este induló gyertyás körmeneten is részt vehetünk. Utazásunk megható pillanata ez. A szabadidőben lesz kegy­tárgyvásárlási lehetőség is.

3. NAP: PIC DE MIDI – ST. JEAN DE LUZ

Reggelit követően La Mongie-ba megyünk, ahonnan pompás kirándulást teszünk felvonóval a Pic de Midi 2.876 méter magas csúcsára. (Extrém időjárási viszonyok esetén a program módo­sulhat). Ez a Pireneusok egyik leglátványosabb területe. Fentről – jó idő esetén – káprázatos panoráma tárul elénk. Óriási élmény! Felvonóval érkezünk le és buszunkkal továbbutazunk az elbűvölő St. Jean de Luz kikötővárosába. Megcsodáljuk a szép tengerparti házakat, színes halászbárkákat. Szabadidő, és fürdési lehetőség az óceánban. Ezt követően szállásunkra megyünk.

4. NAP: SAN SEBASTIAN – PAMPLONA

Délelőtt városnézés San Sebastianban, spanyol Baszkföld szép fekvésű üdülővárosában, mely 2016-ban Európa kul­turális fővárosa volt. Teszünk egy sétát az óvárosban, majd szabadidő a lenyűgöző kagylóöbölben, ahol szintén belegya­logolhat a hullámzástól mentes, tiszta vizű, de kicsit hűvös tengerbe. Szabadidőt követően ebédre aki szeretne, egy hangulatos bárban finom tapaszokat kóstolhat. (Baszkföld tapaszbárjai a leghíresebbek.) Továbbutazunk Pamplonába, Navarra tartomány fővárosába, mely elsősorban a híres-hírhedt bikafuttatásáról nevezetes. Emellett sok látniva­lóval is büszkélkedhet. Városnézésünk során megtekintjük a Régi Katedrálist, a románkori San Saturnino templomot, a Városházát, és sétálunk a Santo Domingo utcán, a bikafuttatás helyszínén. Szállás Pamplona-nál.

5. NAP: LEIRE – JACA

Reggeli után csodálatos tájakon folytatjuk utunkat! Először a Sierra de Leire vadregényes vonulatait érjük el: megtekint­jük a Leire kolostort, amelynek régi épülete román, gótikus és barokk stílust egyaránt tükröz. Altemploma sokáig a navarrai királyok temetkezési helye volt. Innen Jaca-ba megyünk. Az Aragón folyó fölött elterülő város I. Ramiró idejében főváros volt. Aragónia első fővárosa, ma is régi fellegvárral, szép város­házával és az ország legrégebbi katedrálisával büszkélkedhet. A kerengőjében található Egyháztörténeti Múzeum gazdag tár­házát nyújtja a káprázatos, aragóniai, románkori falfestészet­nek, ezt szintén megtekintjük. Szabadidő, azután elfoglaljuk szállásunkat Jaca környékén.

6. NAP: ORDESAI NEMZETI PARK – LLEIDA

Utunkat északi irányba vesszük, ahol az Ordesai Nemzeti Parkot érjük el. Itt egy gyalogos kirándulást teszünk lélegzet­elállító szurdokokat, völgyeket és vízeséseket csodálva. A túra nem megerőltető, mindenki számára teljesíthető. A séta után déli irányba buszozunk tovább, gyönyörű hegyvidékek men­tén, és így érjük el Katalónia hangulatos kisvárosát, Huescát, mely Zaragoza visszahódításáig a tartomány fővárosa volt. Híres Egyetemének boltíves termében II. Ramiro 16 lázadó nemest fejeztetett le. Városnézésünk során ősi templomok mentén sétá­lunk, közülük kiemelkedik a legrégebbi, a San Pedro templom és a Katedrális melynek stallumjai, retablója különösen látvá­nyos. Városházájának homlokzatát aragon loggia díszíti. A késő gótikus udvara az országban a legszebbek közül való. Látjuk a városfal maradványait, és egy bástyát, mely megmaradt az ere­deti 99 őrtoronyból. Szállás Leridában vagy környékén.

299 000 Ft/fő-től +

Az első világháború egyik leghosszabban elnyúló csatája Verdunben játszódott le, Északkelet-Franciaországban. A verduni csata, vagy ahogy gyakran említik fájó szívvel, a verduni „vérszivattyú” 300 napon át zajlott, 1916. február 21-től 1916. december 18-ig. E hosszú idő alatt hétszázezer ember halt, illetőleg sebesült meg, vagy tűnt el.

A csata a német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn alattomos tervei alapján kezdődött meg. Verdun stratégiailag nem is volt jelentős a németek számára, viszont a franciákat erős történelmi érzelmek kötötték a helyhez. Verdun környékét 20 nagyobb és 40 kisebb erőd őrizte, melyek Franciaország keleti határát védték évszázadokon át.

Falkenhayn tudta, hogy a franciák nem hagyják, hogy az ellenség kezébe kerüljenek az erődítmények, hiszen az nagy nemzeti megaláztatás lenne a franciák szemében. Falkenhayn arra számított, hogy az utolsó emberig fognak harcolni ezért a kis földért a francia hadak, s ezzel annyi katona veszne oda, hogy a háború állása is megváltozhatna. Az ő célja tehát nem a város bevétele, hanem a lehető legtöbb francia legyilkolása volt, hogy „a francia erők kivérezzenek”.

Az első napon a németek 140.000 katonát küldtek a francia városra. 1200 ágyúval vonultak be, s Verdun környékét szétlőtték. Az elkövetkező 10 hónap alatt körülbelül 65 millió golyó csapódott be a két fél részéről, mellyel nemcsak egymás hadseregét tizedelték, de teljesen tönkretették a vidéket. A kráterek természetesen meghagyták nyomukat.

Egy jelentősebb méretű dombtetőt gyakorlatilag teljesen leborotváltak a lövedékek. A katonák szinte nem is látták az ellenséges csapatokat, minden, amit tapasztalhattak, az ágyútűz volt. Az ágyúgolyók tömege felszaggatta a talajt, s mikor eső jött, sártócsák lepték be Verdun környékét. Az erdők összekuszált fatörmelékké váltak. A talajban felhalmozódott a rengeteg nehézfém, mint az ólom, réz, cink és egyéb mérgező vegyi anyagok, például az arzén vagy az ammónium-perklorát, melyet a robbanó lövedékeknél alkalmaztak.

Csupán a legszívósabb növények maradtak életben. A Spincourt erdőben, közel Verdunhöz, német bunkereket állítottak fel. A németek itt tartották fenn a kórházukat, s titkos postájuk bázisa is ebben az erdőben kapott helyet. Féltucat bunker maradványai még ma is láthatók. Ami a háborút illeti, Falkenhayn nagyon alábecsülte a franciákat.

Őket a győzelem hajtotta mindenáron, hisz számukra ez volt az egyetlen mód, hogy igazolják korábbi áldozatukat. Júliusra a megnövekedett francia ellentámadás komolyabb védekezésre kényszerítette a németeket. Akkorra a háború már olyan hosszú ideje húzódott, hogy a verduni győzelem már a németek számára is hatalmas presztízskérdés lett volna, akárcsak a franciák szemében.

Végül az orosz területeken elbukó déli front, az angol-francia támadás Somme-nál mind gyengítették a Verdunnél lévő német haderőt, hiszen máshol is jelen kellett lenniük. A németek decemberben elveszítették a harcot, aki közülük túlélte, börtönbe került. A verduni kudarc után Falkenhaynt lemondatták.