A Santa Justa-felvonó (portugálul: Elevador de Santa Justa), egy álomszép felvonó, mely Portugália fővárosában, Lisszabonban található. Ez a XX. század eleji kovácsoltvas felvonó köti össze az alsó utcán a Baixa negyedet...

A Santa Justa-felvonó (portugálul: Elevador de Santa Justa), egy álomszép felvonó, mely Portugália fővárosában, Lisszabonban található. A gyönyörű kovácsoltvas lift a neogótikus ívekkel, a pazar, csiszolt fa kocsikkal és sárgaréz számlapokkal csodálatos műalkotás, amelyet Lisszabon lakói az építése óta imádnak.

Ma ez az egyetlen fennmaradt függőleges felvonó a városban és az egyik nevezetes turista látványosság is. Lisszabonban rengeteg meredek domb található - város beceneve: „hét domb városa"-, amelyek nagy kihívást jelentettek a város polgárainak, amit kezdetben úgy próbáltak leküzdeni, hogy állati húzóerővel működő lejtősaknákat telepítettek. Az iparosodás során számos gőzgép által működtetett sikló épült, úgy, mint például az „Elevador da Glória”, amelyet a mai napig használnak, azonban ma már árammal működik.

Az egyik lejtősaknát felváltotta később egy nagy lift, a Santa Justa-felvonó. A liftet a portugál mérnök Raoul Mesnier du Ponsard építette, aki a mester, Gustave Eiffel egykori diákja volt, akinek a nevéhez a csodálatos Eiffel-torony fűződik. A Santa Justa-felvonó építése 1900-ban kezdődött, és 1902-ben fejezték be. A felvonó tornya 45 méter magas és két liftkabin található benne, amelyeket fával, tükrökkel és ablakokkal dekoráltak, és mindegyik 29 utast tud egyszerre szállítani. A felvonó tetején található egy kilátó, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik a városra. Az eredeti liftet egy óriás gőzgép hajtotta, azonban ezt később elektromos motor váltotta fel 1907-ben, amely még ma is működteti a felvonót.

1973-ban a Santa Justa - felvonó állami tulajdonba került és egyesült a kormány által fenntartott „Carris Corporationnal”, ami a villamos hálózat kezeléséért felelős. 2002-ben a Santa Justa-felvonót és a fennmaradó három kábelvasutat - a Lavra, a Glória és Bica - Nemzeti Műemléknek nyilvánították. 1998-ban, a földalatti Baixa-Chiado metró megnyitása az ingázóknak egy új alternatív lehetőséget nyújtott, hiszen egy sor mozgólépcsőn keresztül, egyenesen eljuthatnak a Chiado-térre. A legtöbb turista azonban tesz egy kört a Santa Justa-felvonón azért, hogy legalább egyszer kipróbálja ezt a történelmi jelentőségű liftet.