A hinduizmus és a buddhizmus számára a mandalák fontos jelképek, lelki és rituális szimbólumok, az univerzum képviselői. A mandala elnevezés tulajdonképpen egy ősi szanszkrit szó, melynek jelentése kör, ami nem meglepő, hiszen a mandalákat elsősorban valóban a koncentrikus körök jellemzik más geometriai alakzatokkal kombinálva...

India körút + Goa tengerparti üdülés a Resort Terra Paraiso***-ban

India körút + Goa tengerparti üdülés a Resort Terra Paraiso***-ban  

India, Aranyháromszög
Indulások: 2020.02.20-tól
Időpontok: 3 db

Leírás:

12 nap /10 éj

1. nap: Utazás Budapestről Indiába, átszállással.
2. nap: Kora reggel érkezés Delhi-be, transzfer a szállodába, csomagok elhelyezése. A szobákat 12:00 órától lehet elfoglalni. Városnézés Ó-Delhi-ben, melynek során megcsodálhatják kívülről az 1648-ban épített Vörös Erődöt, az egykori mogul hatalom jelképét. Nevét jellegzetes színű homokkőből épült falairól kapta. Felkeresik India legnagyobb mecsetjét, a Jama Masjid-ot. Ezután ellátogatnak Mahatma Gandhi emlékhelyéhez, a Raj Ghat-hoz. A városnézés Új-Delhi nevezetességeivel folytatódik. Ezt a negyedet angol gyarmatosítók tervezték és építették. Széles sugárutak, zöldellő parkok és elegáns épületek jellemzik. A XVI. században élt Humájun császár síremlékének felkeresése, az India Kapu, a Parlament, a Lakshminarayan templom megtekintése. Szállás Delhi-ben.
3. nap: Reggeli, majd ennek a délelőttnek a fő látványosságaként az impozáns Qutab Minar tornyot ejtik útba. A Hindusztán hetedik csodájaként ismert műemlék XI. századi mesterek remekműve. Délután továbbutazás Agra-ba (kb. 6 óra). Útközben rövid látogatás Krishna születési helyén, Mathura-ban. Szállás Agra-ban.
4. nap: Reggeli után a csoport felkeresi Agra két szentélyét, a XVI. századi erődöt és a Taj Mahal-t, melyet a szerelem emlékművének is mondanak. India talán leghíresebb épületén 1630-tól 22 éven át 20000 munkás dolgozott. Az Agra-i Erőd megtekintése után látogatás az Itmad-ud-Daulah és Akbar császár síremlékéhez. Szállás Agra-ban.
5. nap: Reggeli után utazás Jaipur-ba (kb. 6-7 óra). Útközben betérő a Világörökség részét képező Fatehpur Sikri-be, a „szellemvárosba”, mely a XVI. században a hatalmas Mogul Birodalom központja volt, majd teljesen elhagyták lakói. Itt található többek között Salim Christi sírja, mely a gyermektelen asszonyok zarándokhelye és az 1000 hívőt befogadó császári mecset. Szállás Jaipur-ban.
6. nap: Reggeli után Jaipur leghíresebb építményének, a csodálatos Amber Palotánakmeglátogatása. Az oda vezető utat elefántháton is megtehetik (helyszínen fizetendő). A palota épületei és termei lenyűgöző szépségűek. Egy fényképezés erejéig megtekintik a Hawa Mahal-t, az igazi keleti ízléssel épült Szelek Palotáját. A délutáni városnézés helyszíne a City Palace, a maharadzsa lakhelye, mely különlegesen szép ötvözete a mogul és a hindu stílus építészetének. Bejáratánál található az 1728-ban alapított obszervatórium, a Jantar Mantar, melynek precíz műszerei ma is használhatóak. Szállás Jaipur-ban.
7. nap: Reggeli után utazás Delhi-be (kb. 6 óra), délután szabadprogram, vásárlási lehetőség. Szállás Delhi-ben.
8. nap: Kora reggel transzfer a repülőtérre, utazás Goa-ra. Elhelyezkedés a kiválasztott szállodában.
9-11. nap: Tengerparti pihenés Nyugat-India festői partszakaszán. Goa az ország legkisebb állama, népszerű üdülőhely, ahol 100 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart fogadja a látogatókat. 450 éven keresztül tartozott a portugálok fennhatósága alá, s ennek a hazása meglehetősen szembeötlő.
12. nap: Menetrend függvényében transfer a repülőtérre, hazautazás átszállással.
13. nap: Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

A körutazás minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

A körutazás más indulási időpontokban is lehetséges, kérje ajánlatunkat.

UTAZÁS: Budapesti indulással, menetrend szerinti repülőjárattal, átszállásokkal.
SZÁLLÁS: Kétágyas szobákban, a körutazás során 4 csillagos hotelekben, Goa-n pedig a választott kategória szerint (helyi besorolás).
ELLÁTÁS: Reggeli. Félpanzió felár ellenében kérhető.
IDEGENVEZETÉS: A magyar nyelvű idegenvezető Indiában, a repülőtéren fogadja az utasokat. Goa-n nincs idegenvezetés, angol nyelvű asszisztencia áll az utasok rendelkezésére.

Helyszínen fizetendő: a belépőjegyek kb. 98 USD/fő, a borravaló, kamerázási és fényképezési engedélyek.Az utazás menetrendszerinti repülőjáratokkal történik, a repülőjegy árának változása befolyásolhatja a részvételi díjat!

399 000 Ft/fő-től +

A hinduizmus és a buddhizmus számára a mandalák fontos jelképek, lelki és rituális szimbólumok, az univerzum képviselői. A mandala elnevezés tulajdonképpen egy ősi szanszkrit szó, melynek jelentése kör, ami nem meglepő, hiszen a mandalákat elsősorban valóban a koncentrikus körök jellemzik más geometriai alakzatokkal kombinálva.

Legalapvetőbb formájuk a négyzet, melyen belül több koncentrikus kör, vagy egy kisebb méretű négyzet található. A műveket hagyományos ikonográfiával díszítik, melyek magukban foglalják a geometriai formákat és az ősi, spirituális szimbólumokat egyaránt. A tibeti buddhizmus mandalái úgynevezett dul-tson-kyil-Khor-ok, ami színes pormandalákat jelent.

Eredetileg a mandalákat nem természetes, megfestett homokból készítették, hanem összetört színes kövekből, melyek néha féldrága és drágakövek voltak. Olyanok, mint például a lapis és a lazuli a kék színük miatt, vagy a rubin a vörös színért és így tovább.

Manapság a sima fehér köveket lecsiszolják és színes, átlátszatlan festékkel vonják be őket, így érik el ugyanazt a hatást. A mandalák készítését egy megnyitó előzi meg, amelynek során a szerzetesek mantrákat énekelnek, valamint furulyákon, dobokon és cintányérokon játszanak.

Ez után kezdődik a komoly munka. Legelső lépésként alaposan kimérik és felrajzolják a mandala körvonalait egy sima felületre, általában krétával vagy ceruzával, vonalzók és körzők segítségével. Miután az alapja kész, több millió homokszemcsét kell gondosan a meghatározott helyére juttatni. A szemcséket egy keskeny fém tölcsér, az úgynevezett chakpur segítségével juttatják a kívánt helyre, mégpedig úgy, hogy a tölcséren lévő rovátkák segítségével, azokon egy fém rudat végighúzva a szerzetesek megrezegtetik a tölcsért, melyből ennek hatására a szemcsék elkezdenek kihullani.

Tradicionálisan négy szerzetes dolgozik egy mandalán, mindenkinek egy-egy negyed jut. Hatalmas türelem szükséges ahhoz, hogy az ábrát belülről kifelé haladva létrehozzák. A munkálatok több hétig is tarthatnak, mivel óriási munkát és odafigyelést igényelnek a bonyolult és részletes ábrák.

Annak ellenére, hogy hatalmas és igen kemény munkába telik egy-egy mandala megalkotása, a művek igen rövid életűek. Nem sokkal azok befejezése után, a szerzetesek tönkreteszik, azt szimbolizálva, hogy semmi sem tart örökké. A homokot összesöprik, majd egy csuporba teszik, amit selyembe tekernek, ezután pedig elviszik a folyóhoz, ahol visszajuttatják azt a természet körforgásába.