A német főváros gazdag múltja és kulturális értékei mindig is vonzották a turistákat. A II. világháború és a hidegháború okozta szörnyűségeket kiheverve ismét nyüzgő várossá nőhette ki magát, s mind kultúrában, mind építészetben...

A német főváros gazdag múltja és kulturális értékei mindig is vonzották a turistákat. A II. világháború és a hidegháború okozta szörnyűségeket kiheverve ismét nyüzsgő várossá nőhette ki magát, s mind kultúrában, mind építészetben szép emlékeket őriz. Összegyűjtöttünk néhányat Berlin legkülönlegesebb látványosságaiból, melyeket végignézve megismerkedhetünk a város múltjával és jelenével.

 

 

Tiergarten

A valaha királyi vadászterületként szolgáló Großer Tiergarten ma már egy hatalmas park Berlin központjában. A második schleswig-holsteini háborúban a poroszok győzelmét dicsőítő diadaloszlop adja egyik legfőbb látványosságát. A diadaloszlop autóval körbejárható, illetve gyalog is eljuthatunk oda, ha igénybe vesszük a földalatti közlekedést. Az oszlop közelében található a Schloss Bellevue, a csodálatos kastély, mely Németország elnökének hivatalos rezidenciája. A park délnyugati csücskében kap helyet a Berlin Zoo, mely 14.000 állatnak ad otthont. Az állatkert fedetlen, így igazán otthonos kifutói hozzájárultak ahhoz, hogy Európa legnépszerűbb állatkertjei közé sorolják.

Checkpoint Charlie

A Vasfüggöny egyik leghíresebb katonai ellenőrzőpontja hatalmas történelmi, s egyben érzelmi jelentőséggel bír. A nyugati szövetségesek oldalán, az átkelőhelyen állt egy nagy tábla: „Ön most elhagyja az amerikai szektort.” Ez volt az egyetlen pont, ahol átmehettek a „két Berlin között”. Az az őrház, mely valaha itt állt, most az Alliierten Museumban tekinthető meg, Berlin-Zehlendorfban. Az átkelőhelyen az amerikai őrház másolata található, s macskakövekkel próbálják utánozni a hely egykori kinézetét. Az eredeti táblát is sikerült megőrizni, mely a Haus am Checkpoint Charlie múzeumában található.

Potsdamer Platz

A Potsdamer Platz kitűnő lehetőség a művészetben, a szórakozásban és a vásárlásban való elmélyedésre. A tér a háború után teljes romokban hevert, de azután modern plázák, hatalmas felhőkarcolók létesültek itt. A Platz Berlin két felének újraegyesítését szimbolizálja a város egészen új részén. Németország legelső közlekedési lámpájának valósághű másolata áll a központjában, melyet modern irodaházak nőttek körül. A mindig megújuló Daimler Chrysler-gyűjtemény festményeket állít ki, a Sony Centre pedig fantasztikus IMAX mozilehetőségeket kínál, illetve Filmmúzeumként is szolgál.

Unter den Linden

Ez a gyönyörű sugárút nevét onnan kapta, hogy az út szélét terebélyes hársfák díszítik. Ezeket a fákat az 1600-as években ültették, s a város azóta nevelgette őket. Az elmúlt századok alatt a sugárút bővült, és ma már Múzeum-szigettől egészen a Brandenburgi kapuig nyúlik. Sajnos a fák is megsínylették a háborút, de azóta is gondjukat viselik, s köréjük rengeteg épületet emeltek: a Német Történeti Múzeum, a Staatsoper, az Altes Palais, vagy a Kastély-híd is itt található.

Vilmos császár-emléktemplom

A Vilmos császár-emléktemplom a Breitscheidplatz közepén áll. Az eredeti templomot Vilmos császár építtette 1981 és 1895 között. A második világháború során leégett, miután a szövetségesek lebombázták, s így csak a sérült nyugati torony maradt meg. 1961-ben egy 4 épületből álló új templomot építettek a régi maradványai köré. A beton- és üvegkomplexum lenyűgöző ellenpontja a neoromán régi templomnak, amit körbevesz. Az eredeti templomról készült fényképek, illetve néhány mozaik is megtekinthető a régről megmaradt nyugati toronyban.