A Krämerbrücke vagyis a „Kereskedők hídja” egy lakott híd Németország Erfurt városában, amely a Gera folyó egyik ága - a Breitstrom - felett hidal át. A híd mindkét oldalán egymással...

A Krämerbrücke vagyis a „ Kereskedők hídja” egy lakott híd Németország Erfurt városában, amely a Gera folyó egyik ága - a Breitstrom - felett hidal át. A híd mindkét oldalán egymással szorosan összeépült faszerkezetes házak vannak és egy a szűk sikátor fut közöttük végig.

A házakban található üzletek mindenféle hagyományos iparművészeti tárgyakat, kézzel festett kerámiákat, kézzel fúvott üvegárut, ékszereket, fafaragásokat, és régiségeket kínálnak. A házakban találhatóak kávézók továbbá éttermek is, amelyek finom türingiai specialitásokat kínálnak az idelátogatóknak.

A híd egyedülállónak számít Európában, és gyakran összehasonlítják a firenzei Ponte Vecchio híddal. Krämerbrücke híd eredetileg fából épült 1117-ben a Via Regia (Magas Út) kereskedelmi útvonal részeként, de miután többszöri tűzvész pusztította, a városi tanács úgy döntött, hogy a hidat kőből építik újjá. A kőhíd építése 1325-ben fejeződött be, a híd szerkezetére favázas házakat építettek és két kőtemplom került mindkét végére.

1472-ben a várost ismét egy tűz pusztította, amely lerombolta a város felét, valamint elpusztult majdnem az összes ház a hídon. Ezt követően a hidat a jelenlegi szerkezeti formájában 62 épülettel újjáépítették, majd a későbbi átépítések következtében az épületek közül csak 32 épületet hagytak meg. A két hídfőn lévő templom közül - jelenleg- csak a híd keleti végén lévő Szent Egyed Templom maradt fenn.