Dániában, Skagen városközpontjától mintegy 2 kilométerre, délnyugatra található egy téglatemplom, melyet félig maga alá temetett a homok. A Régi Skagen Templomként, vagy Eltemetett Templomként (dánul: Den Tilsandede Kirke) ismert, 14. századi templom – melynek védőszentje Római Szent Lőrinc...

Dániában, Skagen városközpontjától mintegy 2 kilométerre, délnyugatra található egy téglatemplom, melyet félig maga alá temetett a homok. A Régi Skagen Templomként, vagy Eltemetett Templomként (dánul: Den Tilsandede Kirke) ismert, 14. századi templom – melynek védőszentje Római Szent Lőrinc – egy hatalmas építmény volt, hosszú boltíves hajóval, külső támpillérekkel és varjú-lépcsős oromzatú toronnyal. Az épület 45 méter hosszú, a torony 22 méter magas volt.


A 18. század második felében a templom egy részét eltemette a közeli dűnék futóhomokja. A helyi gyülekezet évekig küzdött, hogy megóvja a templomot a homoktól, minden egyes szertartás alkalmával ki kellett ásni a bejáratot. 1795-ben adták fel a küzdelmet és a templom nagy részét elbontották, az eredeti épületnek csupán a tornya maradt állva. Ma körülbelül 18 méter látható a toronyból.

A homok a 17. század kezdetén Råbjerg Mile-ból kezdett sodródni, mely egy vándorló homokdűne Skagen és Frederikshavn között. Ez a homokosodás számos, az Északi-tenger partján fekvő területet érintett, 1400 és 1800 között Skóciában, Dániában és Hollandiában több város és falu elsivatagodásához vezetett. A homok a 18. század végén érte el a templomot. 1775 és 1795 között a helyi gyülekezet tagjai minden egyes alkalommal kiásták a templom bejáratát, hogy szertartást tudjanak tartani. Végül a templomba járók megelégelték és úgy döntöttek, hogy elhagyják a templomot örökre. A bútorokat, belső dekorációs elemeket és minden értéket elhordtak, az épületet pedig elbontották.

Bár már funkcióját nem látja el, máig ez Dánia egyik legismertebb temploma. Tornya különösen kedvelt látnivaló a turisták körében egész Dániában, továbbá olyan írókat ihletett meg, mint például Hans Christian Andersen, aki „Történet a homokdűnékről” (dánul: En Historie fra Klitterne) címmel írta le a templom történetét.