A huszonegyedik-századi Kuba rendkívül izgalmas kalandnak ígérkezik a kíváncsi turisták és a megszállott világjárók számára egyaránt. Gazdaságilag viszonylag gyengébben teljesít az ország, mint társai, azonban kulturálisan annál gazdagabb és sokszínűbb...

A huszonegyedik-századi Kuba rendkívül izgalmas kalandnak ígérkezik a kíváncsi turisták és a megszállott világjárók számára egyaránt. Gazdaságilag viszonylag gyengébben teljesít az ország, mint társai, azonban kulturálisan annál gazdagabb és sokszínűbb. Lenyűgöző épületei vonzzák a kíváncsi tekinteteket és objektíveket. Íme, néhány példa ( első rész) mely megtestesíti Kuba lényegét, és mindazt a sok szépséget, amit ez az egyedülálló ország kínál...

 

 

Kerékpárral a Valle de Viñales-en

Az 1940-es évek európai országaihoz képest, Kubában sokkal kisebb forgalom volt az utakon. Ideális kerékpáros országnak lehetett tekinteni, melynek emlékét legjobban a Vinales völgy őrzi. Zöld dohányültetvények, sziklás szakaszok, idilli Campesino kunyhók és trópusi hangulat jellemzik. A terep viszonylag sík, így ha egy kényelmes kerékpárral vágunk neki az utunknak, akkor a legnagyobb fejtörést a naplemente megcsodálásához legalkalmasabb hely kiválasztása fogja okozni.

Santa Clara fiatalos éjszakai élete

Előítéleteinket érdemes a város határában letennünk, Santa Clara ugyanis minden, aminek Kubát nem hittük volna. Művelt diákok, spontán éjszakai élet, merészen kreatív lakások telis tele régiségekkel, talán még többel is, mint amennyivel a dekoratív helyi művészeti múzeumokban találkozhatunk. Ha egy kis pihenésre és feltöltődésre vágyunk, mindenképpen érdemes ellátogatnunk a városba.

Baracoa kulturális világa és fűszeres ételei

A Guantánamo tartományában fekvő elszigetelt Baracoa egy kicsi, de történelmileg jelentős település. A kókuszpálmák, a helyi zenekarok, melyek kiribát játszanak, a végtelenül csípős, gazdag és ötletes ételek mindenkit levesznek a lábukról. Ha szeretnénk kicsit belekóstolni a gasztronómiába, akkor viszonylag csípős ételekre számítsunk, az azonban biztos, hogy egyik sem fog csalódást okozni.

Pico Turquino – Kuba legmagasabb hegye

Egy olyan országban, ahol szabadon barangolni sokkal kevesebb joguk van az embereknek, mint az ingyenes egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz, Kuba legmagasabb hegyének meglátogatása valóságos és ritka kiváltságot jelent. Egyedül azonban semmiképpen se vágjunk neki ennek a körülbelül 17 km hosszú túrának a brokkoli-zöld erdők sokasága közt. 

Camagüey labirintusszerű utcácskái

Camagüey utcahálózata eltér szinte minden más spanyol gyarmati városétól Latin-Amerikában. Az utcák akár a labirintusok. Nem nehéz eltévedni bennük, azonban ez által rengeteg kalandot tartogatnak a kíváncsi turisták számára. Beszélgethetünk a helyiekkel és így, a kultúrájuk egy darabkáját is magunkkal vihetjük. Az itt tett séták egy teljesen más világba kalauzolnak el bennünket.